Подходът на Запада към Вучич рискува да дестабилизира Балканите

0
178

©

Подходът на Запада към президента на Сърбия Александър Вучич рискува да дестабилизира Балканите, коментират в редакцията на американския телевизионен канал CNN.

Когато Русия нахлу в Украйна, САЩ и Европейският съюз насочиха вниманието и усилията си към Сърбия, вместо да жонглират с противоречивите изисквания на балканските държави. Политиката на западните столици имаше две цели. Първо, да “приведе“ Сърбия в западното лоно, далеч от Русия. Второ, да позволи на съответните си администрации да се съсредоточат по-пълно върху подкрепата на Украйна.

Традиционно един от най-близките съюзници на Москва в Европа, Белград отдавна се опитва да маневрира на границата между историческите си връзки с Русия и потенциалното бъдеще в рамките на Европа. Западните дипломати се опитаха да изтеглят сръбския президент Александър Вучич от орбитата на неговия руски колега Владимир Путин, като обещаха по-бърз път на членство в ЕС и същевременно предупредиха за изолация, ако той наруши “правилата“.

Но 18 месеца по-късно някои наблюдатели са категорични, че подходът на “моркова и тоягата“ не успява да постигне нито една от двете си цели.

Сърбия отказа да участва във всички кръгове от санкции на Европейския съюз срещу Русия. А Белград продължи да преследва собствените си интереси в региона с намаляваща отчетност, подклаждайки конфликти в чужбина, за да отклони вниманието от недоволството у дома. И всичко това благодарение на убедеността на Белград, че няма да бъде порицан на Запад.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник