Парламентът обсъжда на второ четене законопроекта за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите

0
68



Народното събрание започна обсъждането на второ четене на Законопроекта за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, внесен от Министерския съвет на 13 април 2023, приет на първо гласуване на 29 февруари 2024 г.

Преди разглеждането му имаше две почивки от по половин час, спор в пленарна зала и декларация от името на парламентарната група на “БСП  за България” заради искания за отлагане на разглеждането на законопроекта от страна на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. От БСП за България настояха той да бъде разгледан. Почивките бяха дадени от заместник-председателя на парламента Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), след като депутати от левицата застанаха на трибуната и продължително време отказваха да заемат местата си, въпреки призивите за това, отправени от Кирова. Те настояваха за разглеждане на законопроекта на второ четене в пленарна зала.

Председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова от ГЕРБ-СДС обясни, че това не може да стане, тъй като липсва доклад по законопроекта. Анна Александрова отбеляза в процедура по начина на водене, че точката е включена в дневния ред за работа на парламента в нарушение на разпоредби от парламентарния правилник. Тя отбеляза, че срокът за гласуване на този законопроект от правна комисия започва да тече от 29 март.  Георги Свиленски от “БСП за България” попита, колко пъти пленарната зала е разглеждала законопроекти в нарушение на правилника. Само се замислете колко законопроекта приехте в противоречие на този правилник, заяви той. 

Петър Петров от „Възраждане“ посочи, че проектът не е бил разгледан, защото не е намерил място в дневния ред на управляващата коалиция, и предложи разместване на точките в дневния ред, така че този законопроект да стане точка първа за петък. Призовавам преди това да бъде разгледан в правна комисия и да има доклад, добави Петров. Досега вносителите не са правили искане да бъде включен в дневния ред на заседанието на комисията, каза още той.

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ отбеляза, че има две групи предложения за промени в предложения за разглеждане законопроект. С едната група се разширява обхватът на закона за защитените лица и да се синхронизират измененията с Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Този законопроект на служебното правителство не е добър. Въвежда особено производство, извън обхвата на ГПК– това, вместо да реши проблеми, ще създаде проблеми, отбеляза Йорданова.  Тя бе категорична, че без задълбочен дебат в правна комисия, вместо “да изпишем вежди, ще избодем очите” на потребителите. Йорданова настоя да се отложи разглеждането на законопроекта, докато не бъде внесен доклад за второ четене от правна комисия. 

Хамид Хамид от ДПС също предложи залата да гласува отлагане на точката до представянето на доклад от правната комисия.

Председателят на “БСП за България” Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарна група посочи, че хората, които направиха поправката в Конституцията, която дава толкова тежки последици за българския правен живот, обществени отношения и държавност,  днес дават акъл дали е качествен този законопроект или не е. Хората, които ни обещаха преди един месец,  че по този законопроект ще се създаде работна група, днес искат още едно отлагане. Работна група няма. Уважаеми юридически корифеи, за Конституцията имаше 50 отрицателни становища и вие си ги приехте, добави тя.  

Много добре знам за какво става дума – за натиск, за пари, за интереси и за лобизъм. Директно ви обвинявам от трибуната в това, че пренебрегвате правата на хората и подкрепяте онези, които им свалят по десет кожи, за да си пълнят джобовете, а оттам и вашите, посочи Нинова.

Пред медиите в парламента тя коментира, че реакцията им е спонтанна на това, което се случва в зала. По думите ѝ това е единственият смислен закон, с който могат да се занимават в Народното събрание, но с процедурни хватки, според Нинова разглеждането му се отлага.  Директно ги обвинявам в защита и лобизъм за олигарси и монополи, посочи Нинова пред медиите.  

След почивката Росица Кирова, заместник-председател на парламента, заяви, че тъй като от БСП са представили изключително убедителни аргументи за важността на законопроекта, предлага залата да продължи с разглеждането му. Ако има предложения, ще очаквам вносителите да ги обосноват, за да може залата да се произнесе, отбеляза тя, като призова колегите си от правната комисия да следят внимателно подготвения предварителен доклад за второ гласуване.

Анна Александрова, председател на правната комисия от ГЕРБ-СДС, посочи, че изготвеният доклад е качен на сайта на Народното събрание и е подготвен от сътрудниците в комисията, благодарение на тяхната добра воля. В процедура по начина на водене Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ заяви, че е умилително да гледат този цирк, който се разигравал последните два часа в залата. Удивително е колко сте изобретателни само и само да не се стигне до точката за Турски поток, каза Мирослав Иванов, визирайки точка трета от програмата за работа на депутатите. Това искане на БСП е недопустимо и то не следваше да бъде включено в програмата за работа на НС, съобразно правилника законопроекти за второ гласуване не могат да бъдат гласувани по този ред, добави депутатът. Той се обърна към Росица Кирова, която по думите му включила за разглеждане законопроекта, без да има доклад на комисията.

Росица Кирова посочи, че всичко, за което е получила обвинения, е несъстоятелно, като припомни, че точката е била включена в дневния ред след председателски съвет и ПП-ДБ са имали представител там. Относно избягването на точката за Турски поток, Кирова припомни, че тя е фиксирана като точка от програмата за четвъртък и обвиненията са несъстоятелни. 

На 23 февруари от левицата заявиха в декларация, че събират молби за колективен иск срещу мобилните оператори. На 29 февруари парламентът прие на първо четене законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, който да улесни достъпа на потребителите до правосъдие.

 



Източник БТА