Отиде си един от стълбовете на православната ни вяра, каза Костадин Костадинов за загубата на патриарх Неофит

0
51



Това е голяма загуба за българския народ и за Българската православна църква, защото си отиде един от стълбовете на православната ни вяра, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов за кончината на патриарх Неофит пред журналисти в парламента. По думите му това се случва в знакова за България година, защото се отбелязват 1160 години от покръстването на българите.

Костадинов коментира, че времето, в което си е отишъл патриарх Неофит, е изключително тежко и за българите, и за света като цяло. Той смята, че предизвикателствата, които остава след неговата смърт са повече от желаното. Да се надяваме, че църквата и народът ще успеят да преминат през тях, посочи лидерът на „Възраждане“.

Костадинов каза, че патриарх Неофит е бил обединител и че е бил човекът, който е успял окончателно да преодолее всички остатъчни ефекти от братоубийствения разкол в българската църква. Да се надяваме, че това, което той успя да направи за църквата и за нашия народ ще бъде продължено от неговия наследник и наследниците му в Синода, допълни Костадинов. 

Той заяви, че най-малкото, което може днес да направи Народното събрание (НС), е да почете с минута мълчание българския патриарх. Смятам, че в днешния ден НС не трябва да работи, коментира още той.

Относно връчването на мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев, което трябва да се случи в петък, Костадинов посочи, че това е просто една процедура, която минава с връчване на папка и след това отнема една седмица. 

/ЛРМ/



Източник БТА