Червен код за опасно време с предупреждения за силен снеговалеж и бурен вятър е обявен за утре 26 ноември за три области в Североизточна България, съобщава на интернет страницата си Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Червеният метеорологичен код е в сила за областите Добрич, Разград и Силистра. 

Снеговалежите ще продължат и количествата ще са значителни. Ще има виелици, снегонавявания и образуване на преспи. Снежната покривка в трите области ще е между 10 и 30 сантиметра. Ще духа силен и бурен вятър с пориви до 100 километра в час.

Оранжев код е обявен в осем области – Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Сливен, Търговище, Шумен и Ямбол. Там се очакват значителни валежи от дъжд, който ще преминава в сняг и поледици, както и бурен вятър с пориви до 90-100 километра в час.

Жълт метеорологичен код за потенциално опасно време е обявен за областите Благоевград, Видин, Враца, Габрово, Монтана, Перник, Плевен, както и в някои общини от София област. В тези райони ще духа силен запад-северозападен вятър.

Според прогнозата за времето на НИМХ тази нощ валежите ще продължат, ще са значителни, в по-голямата част от Източна България дъждът също ще премине в сняг. Вятърът от север-северозапад ще започне да се усилва, в Североизточна България – до бурен. Ще има виелици и навявания, по-значителни – в североизточните райони от страната.

Минималните температури ще бъдат предимно между минус 3° и 2°, в София – около минус 2°. Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

В понеделник вятърът ще отслабне. Ще има променлива облачност, по-често – до слънчево.