Около 15 процента от анкетирани от “Клуб за граждански инициативи” дванадесетокласници са казали, че употребяват редовно наркотици

0
63



Около 15 процента от анкетирани ученици, завършващи 12 клас, са заявили, че употребяват редовно наркотици, а над 30 процента са тези, които са казали, че употребяват от време на време – на купон, при събиране с приятели. Това сочат резултати на „Клуб за граждански инициативи“, позоваващи се на анонимни анкети, направени от експерти, работещи на терен, сред непълнолетни в различни по профил училища в столицата и страната, каза за БТА Калин Таушанов, председател на сдружението.

В края на осми клас 70 процента от анкетираните деца са посочили, че са пробвали някакъв вид психоактивно вещество, като в тези проценти се включват и пробвалите алкохол, но в повечето случаи става въпрос за балони, както и изобщо за т.нар. леки наркотици, каза Таушанов. Той посочи, че макар и да не претендират за национална представителност, получените от анкетите данни са стряскащи.

Възрастта за първи опит на наркотици спада драстично и вече е 10-12 години. Затова е нужна ранна превенция, важното е да предотвратим опитването, децата да изберат живот без дрога, заяви Калин Таушанов.

По думите му новите синтетични наркотици са много по -опасни от познатите ни органични наркотици в миналото, тъй като в процеса на синтетика всеки влага каквото иска, по колкото иска и рисковете са много повече. Идеята на синтетиката е да има същия ефект, но този ефект да се постига по химичен път. Да не се налага да отглеждаш едни растения, да ги обработваш, контрабандираш и т.н, допълни Таушанов.

В експертизите на такава дрога в състава излизат от вещество, което го има в отровата за мишки до шпакловка за стена, допълни той.

Вече има сериозно пострадали деца. Изпуснахме много от страничните ефекти от райския газ, през първите шест месеца до година употребата му не се възприемаше стресиращо, а вече има деца с много сериозни парези , трайни увреждания в двигателните способности. От новата дрога се отключват и много психически заболявания – биполярни разстройства, шизофрения, допълни Калин Таушанов.

По думите му лекарите в спешните центрове също не знаят как да реагират, защото не са наясно какво са взели децата, ако си взел хероин – има антидот, но в момента медиците са абсолютно неподготвени как да реагират, смята Калин Таушанов.  

По-лесно е да не опиташ, отколкото да се откажеш

Гражданската инициатива провежда кампанията “Един грам живот”, посветена на нуждата от ранна превенция, във възрастта преди първи контакт с някакъв вид наркотични вещества.

С националната кампания „Един грам живот“  от гражданската инициатива отправят покана към родители, организации и експерти, които се чувстват ангажирани с този проблем, да се присъединят към тях, за да обединят усилия за справянето с този проблем. 

В рамките на информационно – образователната кампания са започнали срещи под наслов „Нашите деца в утрешния ден”. Ние се опитаме да възпитаме децата си да направят информиран избор за живот без дрога , да знаят като казват „не“ защо казват „не“. Идеята е  тази общност от информирани деца, родители, учители, институции да влияе на тези, които искат да опитат или употребяват, каза Калин Таушанов. “Идеята е да обясним какво представляват балоните, какво тревата, а родителите са първите, защото те трябва да реализират превенцията спрямо децата.  Държавата е безсилна и винаги ще бъде безсилна, ако не сме заедно. Само кмет, само директор на училище, само преподаватели трудно могат да постигнат какъвто и да е резултат,” допълни Таушанов. От столичния район „Искър“ са сред първите в столицата, подкрепили кампанията. Заместник -кметът на район „Искър“ Александър  Иванов каза за БТА, че подкрепят инициативата, като започват поетапно комуникация с други районни кметове. По думите му на този етап имат и съдействието от училищните директори в района. 

Людмила Стоева, секретар на  Комисията за противодействие на обществени прояви, свързани с насилие и агресия, към администрацията в район „Искър“, отбеляза, че през последните години има 40-процентно увеличение на преписки, свързани с насилие, тормоз, увеличават се и тези за наркотици. Тя смята, че агресията и наркотиците са бичът на днешното време.

По думите ѝ на първо място значение за увеличаване на случаите на агресия и на ранна употреба на наркотици има семейството, неслучайно психолозите казват, че това е поколението родители, деца на прехода , прекалено ангажирани, необръщащи внимание на децата си. Образованието също има проблеми – училището вече избягва функцията си да възпитава, учителите нямат тази контролираща функция, която имаха преди, сега са непрекъснато в някакъв обяснителен режим пред родители пред институции, допълни тя.

Ако в 2019 година между 70 и 80 процента от преписките ни са били за кражби, две-три за наркотици, хулигански прояви, след 2022 година има 40 процента увеличение на преписки, които са свързани с насилие, тормоз, агресия, наркотици, допълни тя.  

От „Клуб за граждански инициативи“ имат три готови информационно -образователни модула, за пети и шести клас, които ще започнат през септември, след началото на учебната година. Единият ще бъде само за родители, вторият – за деца, а третият ще бъде за деца и родители. Информационно-образователна кампания е, защото не е важно само децата да разберат, а и родителите да разберат децата си, както и обратното, заяви Таушанов.

Целта на кампанията е децата да са информирани да изберат живот без дрога. Защото по-лесно е да не опиташ, отколкото да се откажеш, заяви Таушанов.

Между четирима и шестима от близките на зависимия страдат заедно с него

Зависимият човек е перфектният егоист, разказва Таушанов на децата. Ако преди да опитате, сте обичали най-много близките си, ако опитате, ще престанете да мислите за майка, брат, сестра.  Изследванията сочат, че между четирима и шестима души са близките на зависимия, които страдат заедно с него.

Таушанов разказва на децата през какво ще преминат близките им – в първия момент няма да повярват, че точно тяхното дете употребява, след това започват да изпитват чувство на вина, което е убийствено. Преминава се и през кавги в семейството – кой е по-виновният. Родителите престават да обръщат внимание и на другото дете или деца в семейството. След това започва мания за контрол – родителят се отказва от работа, започва да следи детето дали ще вземе пак наркотици. Вече не мисли как да подсигури море, училище, нови маратонки, успехи по математика, а само за това детето да е живо и здраво, допълни Таушанов. 

В България има само един център за лечение на непълнолетни

В България има само един център за лечение на непълнолетни, като капацитетът му е не е голям и не може да поеме целия наплив от деца, които във възрастта до навършване на пълнолетие са зависими, разказа Таушанов. По думите му родителите изпитват сериозни трудности при намиране на лечение за децата. 

Онлайн анкета, попълнена от 5607 родители, показва, че 38,27% от тях заявяват, че те и децата им по-скоро не са информирани как изглеждат и как действат новите синтетично приготвени вещества. Като “по-скоро информирани” са посочили 27,88% от анкетираните. Други 9,18% казват, че не са информирани, а 24,67% – че са наясно с действието на новата дрога. Данните от онлайн анкетата “Знаем ли кой, кога и какво ще предложи на децата ни и как да ги предпазим?” бяха представени по време на Втората национална конференция на информационно-образователна кампания „Един грам живот“, организирана от Клуб за граждански инициативи.

На въпроса “Вие и Вашето дете имате ли представа как и къде има опасност да бъде предложен достъп до наркотични вещества” с “да” са отговори 35,42% от анкетираните, а с “не” – 6,01%. “По-скоро да” са посочили 37,20% от участниците в допитването и с “по-скоро не” – 21,37% от тях. 

Анкетата отчита и готовността на родителите за превенция. На въпроса: “Бихте ли отделили време да придобиете повече знания и умения как да предпазите детето си от употреба” – с “да” са отговорили 79,01%, а с “не” – 1,68%. “По-скоро да” са посочили 16,68 на сто от анкетираните и “по-скоро не” – 2,64%.

Възрастовата група на децата, чиито родители са попълнили анкетата, са: от шест до девет години (14,85%); от 10 до 13 г. (24,13%) и от 13-17 г. (37,20%).

 



Източник БТА