Ограничете мазнините и може да избегнете инфекцията

0
61


Учените: Кето диетите увреждат гените на имунната система и създават среда, в която вредните чревни бактерии процъфтяват

Англичанката Фран Хадок трябва да напусне работата си като ветеринарен лекар, след като през ноември 2022 година се зарази с коронавирус. Тя се разболява толкова лошо, че още не се е възстановила напълно. Чувства се напълно изтощена и не е в състояние да се справя с елементарни ежедневни задачи. “Понякога не мога да говоря, когато се събудя. Налага се партньорът да оставя храна и бутилка чай до леглото ми, защото трябва да ям с лекарствата си”, разказва 33-годишната жена пред Би Би Си.

Тя е диагностицирана с тежък синдром на хронична умора, който често се среща при страдащите от дълъг COVID. Преди да се зарази, тя е изключително активен човек. Тренира триатлон и води натоварен и пълноценен живот. Днес

трябва да разчита на помощ от родителите и партньора си.

Подобно на нея доктор Алексис Гилбърт също е прикован на легло през последната година от дълъг COVID, след като се заразява през декември 2022 г. На Коледа успява да прекара само 20 минути със семейството си, като се налага да положи толкова големи усилия да го направи, че след това страда около седмица от болки в тялото.

“Трябваше да “изкача планини”, за да мога да се храня и мия, да се науча как да разпределям енергията си. Най-голямата борба е, че няма ясен край, защото това не е болест, която можем да лекуваме. Просто трябва да се научим как да се грижим по най-добрия начин за себе си в новата ситуация“, обяснява лекарят.

Макар с времето споменът за пандемията да избледнява и рисковете от COVID-19 да се забравят, хиляди хора по света продължават да страдат тежко, след като са се заразили. И колкото и много вече да се знае за лечението на инфекции, причинени от коронавирус, на тях да не може да им се помогне по никакъв начин.

Затова и изследванията продължават в цял свят

Наскоро американско проучване установи, че диетите с високо съдържание на мазнини не само влияят на гените, свързани със затлъстяването и рака на дебелото черво, но и с имунната система, мозъчната функция и риска от заразяване с COVID-19.

Учените от университета в Калифорния са хранили в продължение на 24 седмици мишки с храни, в които поне 40% от калориите идват от мазнини. Използвали са основно кокосово и соево масло, които стават все по-популярни заместители на животинските мазнини, защото се рекламират като по-полезни.

Имало е и контролна група животни, поставени на хранителен режим с ниско съдържание на мазнини. В края на експеримента всички мишки са били подложени на генетични тестове. Резултатите от тях са показали, че при всички, яли много мазнини, има промени в генната експресия – процеса, при който генетичната информация се превръща във функционален продукт като протеин и рибонуклеинова киселина.

“Вероятно често чувате, че диетите на растителна основа са по-добри за вас, и в много случаи това е така. Диетите с високо съдържание на мазнини, дори от растение, обаче са един от случаите, когато това просто не е вярно“, казва професорът по клетъчна биология Франсис Сладек, който е ръководил проучването. Учените забелязват големи промени в гените, свързани с метаболизма на мазнините и състава на чревните бактерии, което обаче не ги изненадва толкова, тъй като са го наблюдавали и в предишни изследвания. По-неочаквани за тях са били откритите изменения, свързани с податливостта към инфекциозни заболявания. „Кето диетите увреждат гените на имунната система и създават среда, в която вредните чревни бактерии могат да процъфтяват“, посочва Сладек.

Учените смятат да продължат с проучванията си и върху хора, макар тестовете върху мишки да са доста надежден източник и за случващото се при тях.

Според тях получените вече резултати са доста тревожни, тъй като соевото масло е сред най-често консумираните

в САЩ и все повече се използва и в други страни като Бразилия, Китай и Индия. Освен това американците са склонни да получават около 40% от калориите си от мазнини, въпреки че според диетолози оптималното количество е 10-15 на сто.

Предишни проучвания на американски биолози върху хамстери пък показаха, че диети с високо съдържание на мазнини и въглехидрати значително увеличават вероятността от сериозно разболяване след заразяване с коронавирус. Статистически данни по време на пандемията също установиха от три до пет пъти по-висок риск да попаднеш в интензивно отделение, ако страдаш от затлъстяване, диабет и сърдечносъдови проблеми и пипнеш COVID-19. Причината е, че всички тези здравословни състояния пречат на правилното функциониране на имунната система и обикновено са свързани с неправилно хранене и застоял начин на живот.





Източник 24часа