Общо 421 кандидати се явиха на писмения изпит за заемане на 20 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища

0
74



Общо 421 кандидати се явиха на писмения изпит за заемане на 20 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища в страната, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС) на сайта си. Писменият изпит се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по обявения с решение на Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, по Протокол № 2/30.01.2024 г. (обн. ДВ, бр. 10/02.02.2024 г.), конкурс за заемане на 20 длъжности „младши съдия“ в 12 окръжни съдилища.

От допуснатите до участие в конкурса 621 кандидати, до писмения изпит се явиха 421.

В 09:00 ч., в зала № 272, в присъствието на членовете на конкурсната комисия и на кандидати от трите аудитории, бяха изтеглени казусите по гражданскоправни и наказателноправни науки, както и тестът по Право на Европейския съюз в областта на правата на човека, които кандидатите решават. Писменият изпит продължава пет астрономически часа, като в тях не се включва времето за прочитане и раздаване на казусите и теста.

Кандидатите, получили оценка не по-ниска от „много добър – 4,50“, както на казуса, така и на теста, ще бъдат допуснати до устен изпит.

Резултатите ще бъдат обявени на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет и на страницата му в интернет в тридневен срок от подписването на протокола от конкурсната комисия, съобщиха от ВСС. 

ВСС съобщи в края на месец март, че на 13 април ще се проведе писменият изпит по конкурса за младши прокурори в районните прокуратури, а на 21 април – писменият изпит по конкурса за младши следователи в следствените отдели в окръжните прокуратури.

/РН/



Източник БТА