Общо 128 служители са напуснали Столичната община от встъпването в длъжност на новата администрация или 8,9 %, заяви зам.-кметът Иван Василев

0
59



Общо 128 служители са напуснали Столичната община (СО) от встъпването в длъжност на новата администрация или 8,9 %, заяви зам.-кметът по финанси Иван Василев на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) заедно с кмета на София Васил Терзиев.

По-рано днес общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев заяви пред журналисти в СОС, че общо 325 служители са освободени, също така има “епидемия от доброволно напуснали”.

Василев съобщи, че в Столичната община има 1442 щатно разписани позиции. Сто двадесет и осем (128) служители са напуснали Столичната община от встъпването в длъжност на новата администрация или 8,9 %. От тези 128 служители, 37 са постъпили на работа на друго място, осем са постъпили на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 са освободени по взаимно съгласие, а 20 по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение, информира Иван Василев. Той уточни, че това е 1,4 % от всички заети в Столичната община.

Изплатените обезщетения за същия период са общо 727 880 лева – 296 хил.лв. са изплатени за неизползван годишен отпуск на тези служители, които са освободени, 212 хил.лв. са изплатени по закона за пенсиониране, 137 хил.лв. е уговореното обезщетение в хипотезата по инициатива на работодателя или средно на човек сме изплатили 6856 лв., съобщи заместник-кметът Василев.

Изплащането на обезщетение под каквато и да е форма е спазване на буквата на закона и е заслужено от всеки един от тези служители. Това е и проява на уважение от ръководството на СО в лицето на кмета към тези служители. Всичко друго, което ще се изговори днес, ще е опит за манипулация и настройване на служителите на администрацията и подвеждане на обществото, коментира Василев. 

/РН/



Източник БТА