Общинският фонд „Инвитро“ в Разград е подпомогнал финансово шест двойки през миналата година

0
55



През изминалата 2023 г. Общинският фонд за подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на община Разград, е подпомогнал финансово шест двойки с общо 13 144 лв. Благодарение на инвитро процедури през годината се е родило едно момченце, съобщиха от общинската администрация.

Общинският фонд „Инвитро“ съществува от 2012 г., като оттогава в семейства, получили финансова подкрепа, са се родили общо 20 деца – десет момичета и десет момчета.

Всяка година в бюджета на Общината се предвижда сума, определена за подпомагане на процедури. С решение на Общинския съвет максималната стойност на финансовата подкрепа за 2024 г. спрямо предходната бе увеличена от 2500 на 3000 лв. Право на подпомагане от фонда имат двойки, в които поне единият партньор е жител на община Разград през последните три години. Кандидатите трябва да са здравно осигурени, да не са осъждани, да нямат задължения към местната хазна. 

Приемът за настоящата година на документи за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми в Община Разград вече започна. Заявления могат да се подават през цялата година в деловодството на Община Разград или на e-mail: оbshtina@razgrad.bg. Заседанията на постоянната комисия, която разглежда и одобрява подадените заявления на правоимащите двойки, са закрити и се провеждат всяка първа седмица от месеца. Неин председател е ресорният заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ Елка Неделчева, посочват от общинската администрация. 

Правилникът, както и документите за кандидатстване, са публикувани на сайта на Община Разград в рубриките „Общински съвет“ и „Здравеопазване“. 

Общинският фонд за инвитро финансиране е успешна инициатива, която вече над десет години показва грижа и подход от страна на Община Разград към младите хора. Ежегодно в Международния ден на детето се организира и празник за малчуганите и семействата, подпомогнати от Общината по програмата “Инвитро”.

/РН/



Източник БТА