Обучителен полигон за спасителни кучета бе открит в община Разлог

0
75



Обучителен полигон за спасителни кучета бе открит в община Разлог, съобщиха от общинския пресцентър. Полигонът е резултат от доброто партньорство на общините Разлог и Банско и Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст (БЧК), допълват от пресцентъра. 

На официалното откриването на полигона присъстваха водачи на спасителни кучета от България, Румъния, Словакия и Чехия с над 30 кучета, кметът на Банско Стойчо Баненски и заместник-кметовете на Община Разлог Славчо Фарфаров, Гергана Костова и Христо Зайков.

По време на откриването на тренировъчната база планинският спасител Любчо Джолев – водач на кучето Нико, което участва в усилията за спасяване на затрупани под руините хора след опустошителното земетресение в Турция преди година, изказа благодарност на ръководствата на двете общини, като посочи, че досега за тренировки за използвани стари, изоставени сгради, съобщават още от Община Разлог. От там допълват, че по думите на Любчо Джолев, с новия полигон кучетата се адаптират към среда, близка до реална при акции, а именно четириногите спасители са тези, които в подобни акции вършат най-рисковата работа. 

Официален старт на полигона дадоха водачите на пет спасителни кучета от България и Словакия, като бе симулирана ситуация с бедстващ човек в подземие на руини. Откриването на обучителния полигон за спасителни кучета е посветен на петдесетата годишнина от създаването на групата за спасяване с кучета на ПСС, съвпада и като събитие с Международния обучителен курс за спасителни кучета, който ще приключи на 14 април. „Главната цел на този обучителен център е да можем, когато има нужда някъде, без значение къде, да се отзовем най-бързо и да извадим живи хора“, посочи ръководителят на групата за спасяване с кучета на ПСС Атанас Уков. 

В международния обучителен курс за спасителни кучета, който се провежда в Банско, участват над 30 водачи на спасителни кучета и инструктори, съобщиха вчера от Община Банско. 



Източник БТА