НЯМА ГИ ОЧАКВАНИТЕ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА ДРЕБНИЯ БИЗНЕС И БИТОВИТЕ АБОНАТИ

0
1250

 

 

Днес мнозина българи очакваха управляващите държавата да помогнат на дребния бизнес и битовите абонати по време на извънредното положение заради пандемията за коронавируса.

На практика дребният бизнес и битовите абонати останаха с пръст в устата.

Сметките за вода няма да бъдат разсрочвани.

Сметките за електрически ток ще има възможност да бъдат разсрочвани за известно време – 10-20 дни или малко повече в особени случаи.

Смешно прозвучаха изявленията, че министерства и агенции са загрижени изключително много да не се спре електро- и водоподаването. Смешно, защото и трите електроразпределителни дружества още при подписването на договорите си с държавата поемат задълженията да гарантират електрозахранването в страната. Очевидно е, че личните им големи доходи са ги отделили толкова много от обикновените хора, които с милиони са под границата на бедността. Ярост сред плащащите редовно сметките си буди фактът, известен от години, че една етническа част от българските граждани не си плащат от години реалното потребление.

Смешно прозвуча и молбата регионалните медии да разясняват указанията на министерствата. Очевидно е, че върхушката чиновници не знаят дори, че регионалните вестници са оставени на произвола на съдбата и са  заплашени от скорошно закриване поради липса на приходи или достатъчно приходи от държавни и общински институции и частни фирми в обстановка на извънредно положение.

Трудно може да се говори за морал при плащането на сметките, имаме предвид да се говори за възможности и желаещи от страна на министри и министерски чиновници от една страна, а от друга мизерстващи от години пенсионери, безработни, хора с увреждания, хора, принудени да ликвидират дребния си бизнес. Брифингът вчера в голямата си част приличаше на говорилня по метода на „Мирча Кришан за краставицата“, отколкото на голяма и практическа загриженост за обикновените хора.

Очевадно е, че към напрежението за физическо оцеляване от коронавируса се прибавя нарастващо напрежение от финансови възможности за плащане на жизнено важни продукти като ток, вода, лекарства, хранителни продукти.

Смеем да кажем, че прозвуча и лъжа, че говорещите на брифинга са в постоянни контакти с регионалните медии, които все по-трудно възпират на страниците си общественото недоволство от раздадените с лека ръка милиони и милиарди за напълно излишни в днешната ситуация проекти. При това в края на 2019 г., когато вече се знаеше каква жестока опасност са задава. НДТ