Нова учебна зала ще бъде изградена на полигона за превенция на бедствия и аварии на Столичната община

0
65



Нова учебна зала ще бъде изградена на полигона за превенция на природни бедствия, кризи и аварии на Столичната община. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев, който посети за първи път полигона на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община в район “Панчарево”.

Инвестицията за новата учебна зала е на стойност 700 хил. лв., изцяло осигурени от бюджета на Столичната община. Реализацията ще започне през тази година, каза столичният кмет.

Той добави, че е изключително впечатлен от съоръженията за спасяване на полигона, от наличната техника и екипировка, както и от начина, по който е подредено всичко. Директорът на “Аварийна помощ и превенция” Красимир Димитров запозна кмета Терзиев с възможностите на полигона и екипа от професионални спасители. “След като го видях на живо, разбирам защо нашето звено по превенция е сред най-добрите в страната”, заяви столичният кмет. Той подчерта, че добрата подготовка е изключително важна при бедствия и аварии, и обърна внимание, че децата от малки трябва да бъдат обучавани как да реагират в кризисни ситуации. “Аварийна помощ и превенция” е една от най-подредените структури в Столичната община, разполага с цялата необходима техника и я използва по най-добрия начин, затова ще продължаваме да инвестираме в това толкова важно звено”, каза кметът.

Васил Терзиев разгледа учебния полигон заедно с деца от Основно училище “Св. св. Кирил и Методий” в село Лозен. На полигона те видяха площадки за реакция при наводнения, земетресения, пожари, както и специална площадка за пътна безопасност. Децата на терен наблюдаваха спасяване по алпийски способ, в което се включи и кметът на София. Децата научиха какво трябва да правят при пожар, наводнение и земетресение.

Красимир Димитров съобщи, че само през тази година деца от над 50 училища в столицата са посетили полигона. Всички деца от 3-ти и 4-ти клас в цяла София да заповядат на нашия полигон, имаме лекции сутрин и следобед абсолютно безплатно, каза Димитров. Той съобщи още, че с постановление на Министерския съвет за тази година са отпуснати средства за нови автомобили за дирекция “Аварийна помощ и превенция”, един от които е химически бус.  



Източник БТА