Новата книга на Гергана Лаптева “Момичето от портрета” разказва за българите, живеещи в аржентинския град Комодоро Ривадавия

0
62



Писателката Гергана Лаптева разкри в Бургас заглавието на следващата си книга. Тя ще се казва “Момичето от портрета”. В нея авторката разказва за българите живеещи в аржентинския град Комодоро Ривадавия, наследници на изселници от преди повече от век от нашата страна.

Всъщност, идеята за написването на новата книга идва при поредната антарктическа мисия, когато екипажът на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ и научната експедиция на борда, бяха поканени да гостуват в аржентинския град, в който живее немалка общност от потомци на български изселници. Ще отделя място и на Бургас заради подготвеното партньорство с Комодоро Ривадавия, каза Лаптева. Тази вечер тя гостува Центъра за съвременно изкуство и библиотека, където се срещна с читатели и говори за книгите и пътуванията си.

Лаптева е ръководител на отдел “Култура” в Българския антарктически институт. Участник е в няколко експедиции до Ледения континент. Името на Гергана Лаптева носи остров “Лаптева”. Наименованието е дадено от Комисията по антарктически наименования към Министерството на външните работи, за приноса на писателката към дейността на България в Антарктика.

Гергана Лаптева е съвременен български писател, автор на три пътеписа за Южна Америка и Антарктида, както и на романите “Монетата” (2020), “Божествен аромат” (2021), “Тайната от Апамея” (2022) и “Третият слой” (2023), базирани на реални събития и исторически факти.  Жанрът, в който твори, е исторически трилър. Романите на Гергана са вдъхновени от действителни събития и актуални теми от нашето съвремие

Когато в съзнанието си имам тема, по която искам да работя, първият етап е свързан с много проучвания, справки, консултации със специалисти. Винаги правя подробно проучване, като представям известни, но и малко познати сведения и хипотези, заяви Лаптева.

Моето любопитство стана причина да поканя Гергана Лаптева да представи книгите си в Бургас, защото тя е част от екипа на проф. Пимпирев, който предаде писмо от кмета на Бургас Димитър Николов на кмета на Комодоро Ривадавия с предложение за партньорство. Заедно с нея имахме разговор с това последно пътуване на антарктическата експедиция, каза заместник-кметът на община Бургас Дияна Саватева. 

Романът “Монетата” се зароди, след като прочетох статия, която разказваше за трафик на антични монети от Турция през България за Западна Европа. Историята тръгва от турския град Сиде в област Анталия. Освен, че попаднах на много интересни факти относно трафика на монети и антични предмети, се оказа че историята е актуална и днес в световен мащаб. Подобна тема засягам и в “Тайната от Апамея”, където разказвам за една изчезнала римска мозайка от град Апамея, Сирия. “Божествен аромат” отвежда читателите в Черноморската част на Странджа. Там историята се заплита около едно племе, живяло по нашите земи много преди траките. В “Божествен аромат” разказвам и за винопроизвоството и за производството на парфюми и козметични продукти по древни рецепти на траките и на тези, живели преди тях, разказа Лаптева.

В последният ѝ роман “Третият слой” тя пише за таен код, скрит в картина на Якопо Тинторето – един от най-талантливите представители на Венецианската школа и последният голям художник на италианския Ренесанс. Този код отвежда героите и читателите до писмо, с което е поръчано убийството на средновековен владетел.



Източник БТА