МОСКВА, 29 декември. /ТАСС/. Цената на петрола от 65-80 долара за барел през 2022 г. ще бъде удобна за Русия, не е изключена нейната волатилност на пазара. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак в интервю за RBC , публикувано в сряда.

„Сега цената на петрола е около 75 долара за барел. Догодина цената от 65-80 долара за барел ще ни е удобна. Умишлено вземам такъв голям диапазон, защото не е изключена волатилността на пазара. По принцип нашите Бюджетът през 2021 г. е балансиран на $43,3 за барел, за 2022 г. са предвидени $44,2, а прогнозата за социално-икономическо развитие предполага по-високи цени“, каза Новак.

Новак добави, че „пазарът е стабилен, като непрекъснато нарастващото търсене тази година е подкрепено от възстановяване на производството“. „Очакваме, че общото търсене през 2021 г. ще нарасне с около 4,5-5 милиона барела на ден. 4 милиона барела на ден“, каза вицепремиерът.

„След падането миналата година имаше голямо възстановяване в световната икономика (главно поради блокирането). Сега виждаме, че дори разпространението на нови щамове на делта и омикрон коронавирус няма същия ефект върху намаляването на мобилността на населението Страните са се адаптирали и по-малко от тях са „затворени.“ Разбира се, ваксинацията също влияе на това – в 195 държави вече са направени милиарди дози ваксини“, каза Новак.

Потреблението на петрол продължава да нараства въпреки продължаващата пандемия, каза той. “Това предполага, че икономиката продължава да се възстановява. Растежът ще продължи през следващата година”, каза той.

Той каза още, че правителството подхожда системно към въпроса за увеличаване на добива на петрол, който се задава от страни като САЩ и Китай, заради дългосрочната визия за развитието на пазарната ситуация.

„Смятаме, че е по-правилно пазарът в средносрочен план да определи колко ще увеличим производството в отговор на увеличаване на търсенето. Миннодобивните компании трябва предварително да разберат какви инвестиции да планират, за да осигурят увеличение на производството. Не можем постоянно да гарантираме колебания в производството – нагоре, надолу “, – каза вицепремиерът на Руската федерация.

Той отбеляза също, че трябва да се има предвид, че през зимата обикновено има спад в търсенето с 2 милиона барела спрямо лятното потребление.

Новак подчерта, че някои страни не призовават компаниите си да увеличат производството на шистов петрол, което е намаляло значително през последните две години. Напротив, умишлено ограничават производството си, каза вицепремиерът. В действията им има противоречие, отбеляза той.

Производство на петрол

Русия ще запази производството на петрол на 550-560 милиона тона до края на 2030 г. Разпределението между вътрешния пазар и износа ще зависи от пазарната ситуация, каза Новак.

„Нашите компании изпълняват своите дългосрочни производствени планове въз основа на прогнозата за потреблението на петрол на световния пазар и отчитайки намаляването на дела на въглеводородите [в енергийния баланс]. До 2030 г. прогнозираме, че производството в Русия ще бъде остават на ниво 550-560 млн. т. Това е записано в стратегията за развитие на енергетиката до 2035 г. Разпределението между вътрешния пазар и износа ще зависи от пазарната ситуация“, каза Новак.

Той също така добави, че Руската федерация се ръководи от прогнозата за увеличаване на търсенето. „Догодина се очаква потребление от около 100 милиона барела на ден в световен мащаб. Мисля, че до 2030 г. ще се увеличи до 110 милиона барела. Физическият обем на петрола ще расте, но делът му в енергийния баланс ще намалее“, зам. каза премиерът.

На въпрос за възможно 30% намаление на добива на петрол до 2030 г. в случай на недостатъчни разходи за енергия, Новак каза, че “на теория е осъществимо”. „Но в същото време е невъзможно да се намали потреблението на петрол с 30% до 2030 г. Как може да се намали производството, ако има търсене?“ – той каза.

На 2 септември ръководителят на Министерството на енергетиката на Руската федерация Николай Шулгинов заяви, че обемът на добива на петрол в Русия в края на 2021 г., като се вземат предвид ограниченията на ОПЕК +, може да достигне 506 милиона тона, което е 1% по-малко от 2020 г. В същото време обемът на обработка надвишава миналогодишния показател с 2%. Шефът на Министерството на енергетиката добави, че обемът на добив на петрол с кондензат може да достигне ниво преди пандемията до май 2022 г.

Доставка на газ за Европа

Русия е готова да увеличи обема на добива и доставките на газ, за ​​да отговори на търсенето в Европа във всякакъв обем, но са необходими дългосрочни контакти, каза Новак.

„Физически ние сме готови да увеличим обемите на производството и доставките. Ресурсната база, която съществува в Русия, ни позволява да задоволим търсенето на европейските потребители във всякакъв обем. Но, разбира се, това не е бърз процес, тъй като политиката, която беше извършено в ЕС е насочено към намаляване на търсенето. . “Газпром” се нуждае от дългосрочни договори, тъй като за увеличаване на производството са необходими големи инвестиции, които трябва да се изплатят в дългосрочен план “- каза Новак.

Той добави, че Русия е обвинена, че не доставя допълнителни обеми газ за Европа. “Сключете дългосрочни договори, ще сме готови да доставяме още. Тази оферта е винаги валидна”, каза вицепремиерът.

„Европейската комисия умишлено се отказва от основните принципи – от дългосрочни инвестиции в индустрията и дългосрочни договори в полза на спот договорите. Спот включва удовлетворяване на заявките в близко бъдеще, без да се разбира какво ще се случи на пазара в в средносрочен и дългосрочен план“, каза Новак.

Според него основните причини са липсата на инвестиции в индустрията и дългосрочни договори в полза на спота, спадът на вътрешния добив на газ, студената зима 2020-2021 г., както и рисковете от нейното повторение. заради поскъпването на газа в ЕС.

През октомври руският президент Владимир Путин подчерта, че газът, доставян от Газпром за Европа по дългосрочни договори, струва на страните от ЕС четири пъти по-евтино от закупения на спот пазара. Според държавния глава Русия се интересува от дългосрочни договори, докато философията на страните от ЕС в регулирането на пазара на газ напоследък е да се откажат от дългосрочните договори в полза на спот договорите, които уж са по-пазарен инструмент . В същото време през 2021 г. се оказа, че е по-изгодно да се доставя газ за Азия и Латинска Америка, а не за Европа, което беше една от причините за кризата, отбеляза Путин.

За ситуацията на световния пазар на газ

Глобалният газов пазар е изправен пред скъсване на доставките на фона на рязкото възстановяване на търсенето в Азия и недостиг на капацитет за втечнен природен газ (LNG). Увеличеното търсене на газ в Азия предизвика покачване на цените и изтегли основното предлагане на LNG, което допринесе за засилването на кризата в Европа. Там ситуацията се влошава от ниските запаси в газохранилищата.

На този фон цената на газа в холандския хъб TTF през есента на 2021 г. за първи път в историята надхвърли границата от 1000 долара за хиляда кубически метра. м, а през декември – и 2000 долара за хиляда кубически метра. м. Въпреки това цената на фючърсите на TTF хъба е нестабилна поради спекулативния фактор и не отразява реалната цена на физическите доставки за Европа.