МОСКВА, 29 декември. /ТАСС/. Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума проект на основен закон „За гражданството на Руската федерация“. Текстът е публикуван в електронната база данни на Думата.

„Проектът на закон запазва концептуалния подход към разбирането на института на гражданството на Руската федерация като стабилна правна връзка между човек и държава, изразена в съвкупността от техните взаимни права и задължения. социални връзки и стават пълноправни членове на Руското общество“, се казва в обяснителната бележка.

Според законопроекта гражданството на Руската федерация “е еднакво и равно, независимо от основанията за придобиването му”, гражданинът не може да бъде лишен от руско гражданство или правото да го промени. “Пребиваването на гражданин на Руската федерация извън Руската федерация не прекратява неговото гражданство – се казва в текста. – Гражданин на Руската федерация не може да бъде експулсиран от Руската федерация или екстрадиран в чужда държава”.

Посочва се, че законодателството в областта на гражданството на Руската федерация „не може да съдържа разпоредби, ограничаващи правата на лицата въз основа на социална, расова, национална, езикова или религиозна принадлежност“. „Руската федерация насърчава придобиването на гражданство на Руската федерация от лица без гражданство, живеещи в Руската федерация“, пише в законопроекта.

Русия въвежда институцията за прекратяване на гражданството и списък с причини за това

Законопроектът разширява списъка на престъпленията, чието извършване води до прекратяване на гражданството

МОСКВА, 29 декември. /ТАСС/. Законопроектът, внесен в Държавната дума в сряда от руския президент Владимир Путин, въвежда институцията за прекратяване на гражданството. Списъкът с престъпления, за чието извършване може да загубят руските си паспорти за тези, които преди това са били приети в гражданство на Руската федерация, се разширява. Текстът на документа е публикуван в електронната база данни на Думата.

„Вместо да се отменят решенията за приемане в гражданство на Руската федерация, се въвежда институтът за прекратяване на гражданството на Руската федерация“, се казва в обяснителната бележка. И така, „законопроектът разширява списъка на престъпленията, чието извършване води до прекратяване на гражданството“ за лицата, които преди са били приети в него (това не се отнася за граждани на Руската федерация по рождение – отбелязва ТАСС). „Наред с терористичните престъпления в списъка са и някои тежки престъпления срещу държавата, както и престъпления в областта на трафика на наркотични и психотропни вещества“, се казва в текста.

Що се отнася до прекратяването на гражданството на Руската федерация „във връзка с доброволното изразяване на волята на гражданите“, правомощията за вземане на такива решения ще бъдат прехвърлени от президента на Руската федерация към Министерството на вътрешните работи, което ще гарантира „прилагането на единен механизъм за доброволно оттегляне от гражданството на Руската федерация“. По отношение на лица, пребиваващи извън Русия, решенията за прекратяване на руското гражданство, както и досега, ще се вземат от Министерството на външните работи на Руската федерация, се отбелязва в обяснителните материали.

Според законопроекта основанието за прекратяване на руското гражданство е „установяването на факта, че лице е представило фалшиви, подправени или невалидни документи или съзнателно е съобщило невярна информация, въз основа на която е взето решението да стане гражданин на Русия. Федерация или е взето решение да бъдете признати за гражданин на Руската федерация.” Също така, гражданството на Руската федерация се прекратява на други основания, предвидени в международен договор на Руската федерация.

Освен това решението за прекратяване на гражданството на дете, „над което се упражнява настойничеството или настойничеството на чужди граждани или чужд гражданин, или което е осиновено (осиновено) от чужди граждани или чужд гражданин“, се взема от президента на руската федерация.