С тежка борба за постове ще започне Новата 2022 г. за коалиционните партньори във властта, коментираха пред „Труд” политически наблюдатели. Според тях делбата на ръководни позиции в БНБ, регураторни органи, инспектората на Висшия съдебен съвет се очертава да е трудна и продължителна, като се очакват много конфликти заради сблъсък на интереси.

Депутати от мнозинството обясниха, че и при разпределянето на шефски кресла в органите, където са изтекли или изтичат мандатите на сегашните управители ще се спазва коалиционната формула и ще се търси баланс. Това обаче ще е изключително трудно, тъй като едни от комисиите, като КЕВР, например са нежелани, заради тежките проблеми в ресорите им, категорични са депутати с дългогодишен стаж в НС.

Още в първите дни след ваканцията на депутатите се очаква да бъде открита процедура за избор на управител и двама подуправители на БНБ. Още в 45-ото НС, което бе най-краткотрайно, само с девет заседания, от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” (ИНТ) заговориха, че трябва да бъде открита процедура за избор на управител на БНБ. Времето не им стигна да го направят, но амбициите останаха и в 46-ото НС от „Има такъв народ” направиха нов опит, който бе препънат от БСП и ДБ, които в един глас обявиха, че е добре да се отложи гласуването на процедурните правила до съставянето на редовно правителство.

Мандатите на управителя Димитър Радев и на двама от подуправителите – Калин Христов и Нина Стоянова са изтекли още в през юли, тази година. Като фаворит на ИТН за гуверньор на БНБ бе сочен Любомир Каримански, но още през август се заговори, че по-добре подготвен и с повече шансове бил Калин Христов, зад който били готови да застанат от ДБ. Каримански оглави финансовата комисия в 47-ото НС и това бе разчетено от опозицията като знак, че няма да се бори за гуверньорския пост в БНБ.

Преди коледната депутатска ваканция в кулоарите на парламента се чуха твърдения, че от „Промяната” имали готовност да подкрепят за нов мандат Радев, който преди да поеме БНБ през 2015 г. работи за МВФ. Месечната заплатата на шефа на БНБ за 2021 г. е 20 313 лв., а на подуправителите – 17 411 лв.

До края на януари се очаква Народното събрание да излъчи и двама конституционни съдии от своята квота. За едната позиция вече била обсъждана кандидатурата на Ива Митева от ИТН. Кулоарно, като евентуален претендент на „Промяната”, се завъртя и името на адвокат Михаил Екимджиев, който застана плътно зад Кирил Петков при казуса с двойното му гражданство. В ДБ отдавна се говори, че техен кандидат за КС ще е проф. Екатерина Михайлова. В БСП недоволстват, че вкараният от президентската квота в КС Янаки Стоилов ги оставя без шансовете за друг техен кадър.

Като най-труден се очертава изборът на главен инспектор и на 10 инспектори в инспектората към Висшия съдебен съвет. За излъчването им е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3, т. е. 160 депутати. На ръководството на „Промяната” ще се наложи да преговарят с ГЕРБ или с ДПС, за осигуряването на това мнозинство.

Други ключови позиции с изтекли мандати са тези на председател и член в сектор „Енергетика” в Комисията за енергийно и водно регулиране. Мандатът на сегашния шеф Иван Иванов е изтекъл още през април 2020 г.
Година по-рано е изтекъл мандатът на председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, както и на четирима от членовете ѝ.

Предстои и избор на девет членове, включително председател, зам.-председател и секретар, на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, оглавявана от добричлията Евтим Костадинов.

https://trud.bg/