Ние сме гаранция за стабилност в региона, се посочва с приветствие на служебния премиер Главчев към участнците във Виенския икономически форум

0
49



Ние сме гаранция за стабилност в региона и ще продължим да работим с нашите партньори. Това се посочва в приветствие от служебния премиер Димитър Главчев, отправено към участниците във Виенския икономически форум – Софийска среща 2024, който се провежда днес в резиденция „Бояна” в София. Поздравителният адрес бе прочетен от Бойко Василев, журналист и модератор на срещата, на която се обсъждат актуални предизвикателства и възможности пред регионалната и глобална икономика. 

Форумът е мост и подкрепя страните, които кандидатстват за членство в Европейския съюз и евроатлантическата общност. Форумът е място, където идентифицираме нови пазари, нови инвестиции, нови проекти и цели за постигане на местно и глобално ниво. Ние сме изправени пред много предизвикателства, които са последици от пандемията и капсулацията на света, последвана от въоръжени конфликти и сериозен ефект върху икономиката. Това засегна както икономиката, така и бизнеса. Виенският икономически използва възможността да се изправим пред тези предизвикателства чрез насърчаване на сътрудничеството в Югоизточна Европа, казва Главчев в своето писмено приветствие. 

Форумът разглежда инфраструктурата, прекъсването на веригите на доставки във всички държави в региона, както и какво трябва да направим, за да гарантираме икономическия прогрес и стабилност в региона. Пълното членство в регионални и международни организации е това, което позволява пълното присъединяване на България към Шенгенското пространство и точно то ще има положителен ефект върху предоставянето на услуги и трансграничната мобилност на работници, не само от България, но също така и от други държави, заявява още служебният премиер в приветствието. 

Според служебния министър-председател пълното членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е друг приоритет, който ще осигури регионалната стабилност. България трябва да ускори стабилизацията и приобщаването на държавите от Западните Балкани, а това е изключително важно за пълното използване на потенциала на двустранните споразумения с нашите партньори от Западните Балкани. Това ще гарантира икономическото развитие и политическата стабилност, също така и съдействието за тези страни. Нашите усилия ще трябва да се фокусират върху изграждането на липсваща инфраструктура и гарантирането на енергийната свързаност, се посочва още в приветствието към участниците на форума. 

Министър-председателят отправя пожелава успех на всички участниците на форума и да намерят решение на проблемите, свързани с регионалното сътрудничество. 

Събитието се организира редовно през пролетта във всяка държава членка, с цел насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество, като част от европейското и световно позициониране на активните икономически субекти. Във форума се подчертават успехът и огромната роля на икономическото сътрудничество между предприемачите от страните членки на Виенския икономически форум – Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Молдова, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Словения, Турция и Украйна.

 

 



Източник БТА