Д-Р СЕВДАЛИН КУЦАРОВ – ВОДАЧ НА ЛИСТАТА НА ПП „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“ ЗА ДОБРИЧКА ОБЛАСТ – ЗА ПОЛИТИКАТА И ПРАВИЛАТА

 

– Първо ще Ви помоля за кратка визитка. Кой е д-р Севдалин Куцаров?      
– На 53 години съм, от почти 30 години работя като кардиохирург. Имам две специалности и защитена магистратура по Здравен мениджмънт. Обучавал съм се и съм специализирал извън България.
Семеен съм, с две деца. Със съпругата ми сме се стремели  да  вложим всичките си усилия за възпитанието на децата си. Да предадем всичко това,  което сме научили от нашите родители. Убеден съм, че възпитанието и образованието са най-важните неща, които един човек трябва да притежава, за да е успешен.
– Д-р Куцаров, защо един човек с постижения в най-благородната професия, спасил хиляди човешки животи, се „натопява“ в политиката, смятана от мнозина за „доста мръсна работа“?
– Позволете ми да не съм съгласен с “мнозината”, за които политиката е “доста мръсна работа”. Фактът, че определени субекти я превърнаха в такава, в никакъв случай не игнорира значението й за прогреса на демократичните общества!
Политиката предполага разнообразие на възгледи и най-подходящите средства за постигането им. Политиката е продукт на обществото и се формира по време на еволюцията му! Политиката е мисия и идеал в името и за хората!
За мен, в личен план, политиката е система, изготвена и реализирана на базата на професионални експертизи и точни диагностики!
Всъщност, мисля, че политиката трябва да бъде подчинена на триединството “ПЛАНИРАНЕ – РЕАЛИЗАЦИЯ – РЕЗУЛТАТИ ” – на база на обществените потребности и послания! А липсата на политика би означавала само едно – ХАОС!
– А защо „Републиканци за България“ е първият Ви партиен житейски избор?
– Решението да се включа в политическия живот и по точно в  „Републиканци за България” взех след разговор с приятел. Осъзнах, че за да има перспектива за България, всеки човек, който е успешен в своята професия, трябва да изпълни дълга си и да се включи в политическия живот със своя опит и експертиза! Избрах „Републиканци за България“ заради нейната уникалност, която се състои в перфектната организация и колаборацията на млади хора с енергия и образование и хора с експертност и опит, заставащи с имената си, градени през годините.
Кое е най-важното за “Републиканци за България”? Правилата! Няма отрасъл от живота, който да се развива без правила!
Правилата в живота ни ги налага природата, позволим ли си да ги нарушим, тя ни наказва! Да си спомним наводненията, срутищата, които са последица от човешка безотговорност! Така е и в политическия живот, ЗАКОНЪТ у нас някак си е опорочен при прилагането и последствията ги виждаме всеки ден, във всичките им извращения. Именно с тези извращения бихте искали да се преборим ние от „Републиканци за България“, да се опитаме да си върнем държавата, да се опитаме да приобщим повече хора към тази жизненоважна за бъдещето на страната ни кауза.
Питате защо точно “Републиканци за България” избрах като първи мой опит в политическия живот. Може би и заради демократичността на партията. В „Републиканци за България“ всеки има право да изрази своята позиция, има перспектива и особено важно място е отделено на млади и амбициозни българи, които са решени да работят за Отечеството си! Ние бяхме, може би, една от малкото партии, при която брожения при редене на листите нямаше!
– „За държава с правила“ е слоганът на „Републиканци за България“. Кои правила – на управление, на морал и на общочовешки ценности, според Вас, са нарушени у нас?
– Питате ме кои правила в България са нарушени. На Вашия въпрос бих отговорил с въпрос: А кои правила в управлението не са нарушени?
Много се парадира с членството ни в ЕС, с международни рейтинги за финансова стабилност, с контактите на управляващите  в ЕС и по света и се питам какво ни пречи и ние българите да живеем като европейци – в подредена държава?
Всеки ден се срещам с много хора, представители на различни отрасли в обществения живот. Добруджанци са някак си обезверени, без перспектива, отчаяни, а голяма част от младите мечтаят да отидат някъде на друго място… Това е резултат от абдикирането на държавните и общинските органи в областта, за които трябва грижата за всеки един човек  да е най-важна! И да има правила, които да се спазват от всички, без значение кой какъв пост в общественият живот заема!
– Съвсем логично е да Ви попитам за проблемите в родното здравеопазване и за това – как виждате тяхното решаване.  Както и за това – какво биха направили в този жизненоважен отрасъл „Републиканци за България“, ако управляват държавата.
– Проблемите в здравеопазването изкристализираха по време на пандемията! И ако до появата й то стоеше някак си на заден план, сега всички прожектори са насочени към този най-важен за обществото ни сектор.
Стана болезнено ясна липсата на организация, лекари, медицински сестри, фелдшери и медицински персонал. И преди се говореше за този процес, но никой нищо не предприе в тази посока! Както в другите сектори, така и в сферата на здравеопазването специалистите се градят с години. Правилното диагностициране и лечение е резултат на екипност, подготовка и обучение. Стана ясно, че порок в тази посока е липсата на консенсус между всички партии. А той е от изключително значение за развитието на отрасъла.
Системата е много консервативна и посоката трябва да се определи много внимателно! Реформата е наложителна, защото здравеопазването в България е в терминално състояние!
Всяка година слушаме за увеличение на средствата за здравеопазване! И какво се променя? Според мен, не количеството, да и то е важно, но начинът на разходването на средствата и контролът са първи по важност. Години наред следях предизборните програми на политически формации, касаещи здравеопазването. И какво се случи? Нещо написано, а воля за промяна липсва! От години сме свидетели на корупционни схеми в болници, ТЕЛК и къде ли не още… Нещо промени ли се, освен, че всяка година парите са все повече и повече? За да потънат някъде…
Наложително е да се  демонополизира  здравната каса, нещо, за което се говори повече от 15 години! Тогава контролът ще е ефективен, ще е различен, ще е КОНТРОЛ! И резултатите ще са удовлетворяващи!
Наложително е да се вземат мерки във връзка с превенцията и профилактиката. В развитите държави средствата, инвестирани в тези дейности, икономисват двойно и тройно разходите за болнично лечение.
Камбаната, наречена пандемия, удари и на всички трябва да е станало ясно, че липсата на визия и желание за промяна в системата на здравеопазването са пагубни!
– Вие не сте добруджанец, но сте водач на листата на „Републиканци за България“ за Добричка област. Какво предвиждате да направите конкретно за нашия край, често забравян от столицата, и то не само заради географската отдалеченост?
– Да, аз не съм добруджанец, не съм се родил тук, роден съм в Куба, тъй като родителите ми са работили там! Приех тази мисия с душата си и смятам, че в мое лице всеки един добруджанец ще има своя човек! Когато трябва да оперирам, не питам от къде е пациентът, а влагам цялата си енергия, за да го спася. Така приемам моята професия, която някак си съм превърнал в дълг. В дълг превърнах и моето начинание в политиката – в името на добруджанци! Защото Добруджа е предизвикателство! Толкова природна красота, събрана на едно място! Толкова история!
От друг аспект обаче Добруджа е доказателство за неправилни управленски решения през годините на прехода! Като с магическа пръчка са били унищожени цели отрасли, важни за икономиката на този толкова важен за България регион. А добруджанци обичат земята си и я обработват с особено старание. Житницата на България, в която се отглеждат традиционните зърнени храни, популярно зеленчукопроизводство овощарство… Характерните за региона винени сортове  А винпромите, известни с традиционни марки, отдавна не съществуват… И само те ли?
Надежда има и аз ще се опитам да я превърна в реалност, заедно с работните хора на Добруджа! Има и добри примери за това какво може да се направи. Марката „Добротица“ от фермите на Недко Митев е един ярък пример за завършен цикъл от земята до трапезата.
Добруджа е с уникални туристически дадености! Легловата база е на световно ниво, кухнята е уникална, плажовете са такива, че всеки би ни завидял, но държавата липсва! Няма го запазеният бранд  на региона по отношение на туризма, който би „подпечатал“ уникалността. Няма реклама, няма популяризиране, хората не усещат грижата на държавниците… Усещат само рестрикции!
Пътищата безспорно са важни, но хората и грижата за тях трябва да е на първо място!
– Какви са личните Ви послания към добруджанци и защо смятате, че трябва да гласуват за Вас и хората от листата на „Републиканци за България“?
– Добруджа трябва да заеме мястото, което заслужава в името на отрудените си хора, всеки във своята област!
Това трябва да е мисията на всеки политик, избран с гласовете на добруджанци! За този регион трябва да се говори с отговорност, решителност и визия! Всеки политик трябва да носи в сърцето си мисията си на месия, който да превърне това райско кътче в място – желано и обичано у нас и в чужбина! За да не се почувстват отново добруджанци излъгани и предадени! За да почувстват надежда и увереност, които ще изкоренят явления като злоба, алчност и завист! Защото както казваше проф. Чирков: “Злобата, алчността и завистта вредят на сърцето повече от цигарите!”
Що се отнася до посланието – не обичам да отправям послания. Обичам да работя и да се опитвам да увлека останалите. Затова ще кажа просто: Не съм предавал пациентите си, няма да предам и добруджанци, защото познавам и оценявам цената на доверието!

Републиканци за България

НДТ