На 16 март близо до град Обърн роденият в Масачузетс американски физик инженер и ракетен пионер Робърт Хъчингс Годард (на английски Robert Hutchings Goddard, 1882-1945) изстреля първата в света ракета с течно гориво.

Вдъхновен от Войната на световете на Х. Г. Уелс, Годард посвещава голяма част от професионалния си живот на разработването на математически теории за ракетното гориво и на теорията, че ракетен двигател може да произведе достатъчно тяга, за да го изстреля в космоса.

Годард преди тестване на ракета с течно гориво (Снимка: Естер К. Годард, 1926 г., nasa.gov 

В дневника си по този повод Годард пише: „ Когато тя излетя без значителен шум или пламък, изглеждаше като магия, сякаш беше казала: „Стоях тук достатъчно дълго и, ако нямате нищо против, аз ще отиде някъде на друго място” “.

Ракетата, тежаща малко под 5 килограма заедно с горивото, което беше течен кислород, смесен с бензин, се издигна на височина от дванадесет метра и половина и за двете секунди и половина, които изминаха преди долната половина на дюзата да изгори навън, прелетя хоризонтално 56 метра. Но този кратък полет беше първата гигантска стъпка в ракетната наука и важна демонстрация на възможностите на течните ракетни двигатели.

Годард участва и в други задачи. Например, той предложи идеята за ракетен гранатомет, а първите американски модели гранатомети Bazooka бяха създадени именно въз основа на работата на Годард.