На дискусионен форум бяха отличени победителите в ученическия конкурс за есе в памет на загиналите деца в река Лим

0
77



Отличиха победителите в ученическия конкурс за есе, посветен на 20-годишнината от катастрофата в река Лим на дискусионен форум „Институции. Деца. Безопасност“. Той се проведе в аулата на Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов.

Събитието, в памет на загиналите 12 свищовски деца в река Лим, цели да ангажира вниманието на институциите и обществото по проблемите за безопасността на децата на пътя, като се представят възможностите за превенция на пътните инциденти.

В организирания от община Свищов и фондация „Ангели от Лим“ конкурс за есе са получени 22 есета на участници от Свищов, Павликени, Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово и Белене. Темите, по които участниците писаха, са „Безопасността на пътя – отговорност на малки и големи“ и „Няма нищо по-опасно от пълната безопасност“. Журито, което оцени творбите бе в състав Връбка Попова, Елена Иванова и Надежда Панева.

Наградата за първо място в конкурса получи Божидара Христова от 11. клас в Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново. Второто място бе присъдено на Кремена Иванова от 9. клас в СУ „Цветан Радославов“ – Свищов, а на трето място бе отличено есето на Теодора Великова от 11. клас в СУ „Николай Катранов“ – Свищов. Присъдени бяха и три поощрителни награди, които отидоха при Пламена Георгиева от 11. клас в Национална Априловска гимназия – Габрово, Ася Асенова от 11. клас в СУ „Цветан Радославов“ и Марина Тодорова от 8 клас в Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ – Павликени.

Дискусионният форум „Институции. Деца. Безопасност“ бе разделен на темите – „Поглед в миналото“, „Сегашно време – задължения и отговорности на институциите“, „Деца на пътя“ и „Психологически аспекти на проблема“.

В него участваха представители на институции, отговорни за безопасността по пътищата и за превенция сред подрастващите, които изказаха проблемите и решенията в областта. Сред тях бяха Валентин Михайлов, зам.-областен управител на област Велико Търново, Георги Манзаров, председател на Фондация „Ангели от Лим“, Станислав Груев, главен експерт по „Физическо възпитание и спорт“ към Министерство на образованието и науката, Александър Димов, експерт в Дирекция „Стратегии, анализ и оценка” в Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”, Росен Моллов, главен експерт в отдел „Мониторинг и контрол – северен“ – Русе,  Катя Василева, началник на отдел „Организационно дейност и контрол“, Здравка Минчева, старши експерт по математика и Вера Петрова, старши експерт по чужд и майчин език към регионално управление на образованието – Велико Търново, Йорданка Илиева, главен експерт в отдел „Профилактика на болестите и комоцио на здравето“ към регионална здравна инспекция – Велико Търново, Борислав Димитров и Лора Георгиева, инспектори към Районно полицейско управление – Свищов, Анелия Димитрова, председател на общински организации на БЧК, Ангел Ангелов, председател на Съюза на българските автомобилисти, психологът Елена Стефанова, представители на Сдружение „Ангели на пътя“. На форума присъстваха и представители на общинското ръководство и свищовските училища.



Източник БТА