Народният театър показва фотоизложбата „Артистични спомени“ на Божидар Марков от 27 март

0
60


Народният театър „Иван Вазов“ показва фотоизложбата „Артистични спомени“ на Божидар Марков. Откриването на експозицията е на 27 март, по повод Световния ден на театъра, съобщават от екипа на трупата.

В изложбата са включени 63 уникални кадъра от спектакли, реализирани в Народния театър през последните 20 театрални сезона. Експозицията може да бъде разгледана от гостите на церемонията по връчването на тазгодишните награди „Икар“ на Съюза на артистите в България (САБ). Тя ще бъде изложена в сградата на театъра до 1 май.

Както писа БТА, обективът на Божидар Марков е уловил някои от запомнящите се роли на актьорите Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Валентин Ганев, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Мария Каварджикова, Георги Мамалев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Йорданка Кузманова, Велко Кънев, Андрей Баташов, Йосиф Шамли, съобщават от екипа.

Фотоизложбата, свързана с отбелязването на 120-годишнината от създаването на Народния театър, беше изложена от 7 март в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Експозицията е част от 19-ия Софийски театрален салон и се реализира в партньорство между Народния театър „Иван Вазов“, Министерството на културата и Съюза на артистите в България.

Божидар Марков е фотограф на Народния театър от 2002 г., а първият спектакъл, който снима, е „Месец на село“ от Иван С. Тургенев на режисьора Маргарита Младенова. Има два издадени албума и три фотоизложби, свързани със 100-годишнината на Народния театър. Носител е на награда от Френското фотографско сдружение за театрална фотография 2008 г., има 16 номинации „Златна игла“ за модна фотография и Златна статуетка за модна фотография „Едит Паф“.

/ ГН

/ХТ/



Източник БТА