• Тя стана най-силната не само тази година, но и през последните няколко години.
  • Магнитната буря, която започна след 15:00 часа в неделя, продължи поне до 03:00 часа в понеделник.

– В същото време тя стана най-силната не само тази година, но и през последните няколко години. Интензивността на смущенията на геомагнитното поле достигна Kp=8, което отговаря на много силна магнитна буря от ниво G4! – Михаил Леус , водещият специалист на метеорологичния център Фобос, написа в своя канал в Telegram .

Според прогнозите магнитната буря ще спре в близките часове, но до края на деня земната магнитосфера ще остане в леко нарушено състояние.

Магнитната буря беше придружена от интензивни полярни сияния, които можеха да се наблюдават не само в северните райони, но и на географската ширина на Санкт Петербург и дори Москва, добави Леус.

Общо има пет нива в класификацията на магнитните бури – от G1 до G5. Смята се, че слаба буря може да причини леки смущения в електропреносната мрежа, както и да засегне миграционните пътища на птици и животни. Силните бури причиняват смущения в късовълновите комуникационни и навигационни системи, както и прекъсване на електрозахранването в индустриалните мрежи, съобщи kubnews.ru