Коментарите на китайския посланик във Франция относно Крим са били “студен душ” за френския президент Еманюел Макрон, според статия на Bloomberg.

По-рано китайският посланик във Франция Лю Шайе заяви, че Крим е бил първоначално руски. Подобни изявления китайският дипломат направи по време на изказване по френска телевизия. На въпрос дали Крим принадлежи на Украйна, посланикът отговори без никакви подробности, че полуостровът е „изконно руски“.

„Коментарите на китайския посланик във Франция прозвучаха като студен душ за Макрон, който искаше да принуди Пекин да се ангажира с Украйна“, пише авторът на статията.

Както беше отбелязано, сега ще бъде много трудно за Макрон да разчита на съдействието на Китай за разрешаване на украинската криза.

Освен изявленията за Крим, Лю Шайе говори и за оспорвания суверенитет на бившите републики на СССР. Според него в международното право страните от бившия Съветски съюз нямат валиден статут, тъй като няма международно споразумение, което да материализира статута им на суверенна държава.

След такова интервю с китайски дипломат около 80 евродепутати призоваха френския външен министър да го изгони от страната. Депутатите смятат, че подобни изказвания трябва да се разглеждат “като заплаха за сигурността на европейските страни – партньори на Франция”.

По-рано Китай представи план за мирно уреждане на украинския конфликт. На Запад планът беше като цяло скептичен, с изключение на Франция, Унгария и редица други страни.