Чудили ли сте се някога за създанията, които дебнат под повърхността на необятните океани, мистерии, забулени в синята бездна? Има едно такова създание, по-специално, което играе игра на „криеница“ с учените толкова добре, че те никога не са го виждали живо. Говорим за редкия неуловим лопатозъб кит.

Неговите редки останки наскоро се появиха изненадващо на плаж в Нова Зеландия и научната общност кипи от вълнение.

Рядък кит на мистерия

Учени от Министерството на опазването на Нова Зеландия и националния музей Te Papa се натъкнаха на интригуваща находка.

Това беше създание от дълбините, изхвърлено на брега близо до устието на река в южната провинция Отаго. Дългият 5 метра екземпляр не беше обикновен морски обитател. Тези експерти смятат, че това е мъжки лопатозъб кит, толкова рядък вид, че е наречен „Призракът на океана“.

Гейб Дейвис, ръководител на крайбрежните операции в Отаго на отдела за опазване, е много ентусиазиран от находката. „Китовете с лопати са едни от най-слабо познатите видове големи бозайници на съвремието.“

Според Дейвис само шест проби са съществували от 1800 г. и пет от тях са от Нова Зеландия. „От научна и консервационна гледна точка това е огромно“, каза Дейвис.

Разкриване на тайните на редкия кит

За да се гарантира правилността на класификацията, в момента тече ДНК изследване. Тялото било достатъчно свежо, което предоставя уникална възможност на учените да направят дисекция на лопатозъб кит.

Министерството на опазването каза, че видът е „толкова рядък, че не се знае почти нищо за него“.

Тялото е поставено в хладилно хранилище и генетичните проби са изпратени до Университета в Окланд, куратори на Новозеландския архив на тъканите на китоподобните. Може да отнеме седмици, дори месеци, за да се обработи ДНК и да се направи окончателно потвърждение.

Значението на рядкостта на кита, според Министерството на опазването, разширява разговора за това какво да правим след това отвъд националните граници. Това се превръща в тема от „международно значение“.

Последици за усилията за опазване

Неочакваното откритие на лопатозъбия кит на плаж в Нова Зеландия има по-широко значение за усилията за опазване.

Тъй като тези китове се виждат толкова рядко, състоянието на популацията им остава до голяма степен неизвестно, което затруднява прилагането на ефективни стратегии за опазване.

Новият екземпляр ни дава възможност да подчертаем вида. Той също така помага да се привлече вниманието към морското биоразнообразие.

Освен това данните, събрани от този кит, биха могли да допринесат за международни политики за опазване, насочени към защита не само на лопатозъбите китове, но и на други неуловими и застрашени морски видове.

Изследователите се надяват, че това събитие ще стимулира допълнителни инвестиции в морски изследвания и инициативи за опазване в световен мащаб.

Енигмата на лопатозъбия кит

Първото описание на вида идва през 1874 г. въз основа само на долна челюст и два зъба, открити на островите Чатъм край източното крайбрежие на Нова Зеландия.

Съчетавайки това със скелетни останки, открити в Нова Зеландия и Чили, учените успяха да потвърдят нов вид. Липсващите части обаче са трудни за намиране.

Първият непокътнат екземпляр бил майка и малко, заседнали в Залива на изобилието през 2010 г. По-нататъшно засядане през 2017 г. в Гисборн добави още един екземпляр.

Значимост на изследването

Морският учен Ванеса Пирота подчерта потенциала на скорошната проба да предложи нови прозрения. Експертите възнамеряват да проучат съдържанието на стомаха и генетиката на кита и да сравнят тази проба с предишни.

Това може да хвърли светлина върху поведението на тези китове, тяхната популация и причините за тяхната рядкост. „Това е като да удариш джакпота“, каза Пирота.

Тъй като не са наблюдавани на живо и са открити толкова малко екземпляри, лопатозъбият кит е класифициран като „с недостиг на данни“ според Системата за класификация на заплахите на Нова Зеландия. Да се ​​надяваме, че това откритие на джакпота може да помогне за запълването на някои от празните места в нашето разбиране за този океански призрак.

Историята на лопатозъбия кит продължава да пленява научната общност, предлагайки рядък поглед към мистериозния живот на този неуловим морски бозайник и разпалвайки надежда за нови открития.

Не забравяйте, че океанът е широк и неговите тайни са дълбоки. Кой знае какви мистерии ще разкрие още?

meteobalkans.com