Нашенци грабнаха златото, след ожесточена борба с румънци и турци

На 9 ноември на територията на Исторически парк се проведе най-големият международен турнир по стрелба с традиционен лък. В турнира участие взеха 61 стрелци, като представителите бяха от България, Турция и Румъния. Всички участници бяха и с традиционни средновековни облекла.

Организаторите на турнира бяха Клуб за възстановки „Величие“ и Историческо изкуство, а домакин и спонсор на събитието бе Исторически парк. Те се бяха постарали да демонстрират условия максимално близки до реалните, каквито могат да се случат в природата. Участниците бяха разделени на няколко отбора, за да преминава турнирът по-лесно, но всеки от тях се състезаваше самостоятелно.

След ожесточена борба, продължила няколко часа, нашенците Йоана Няголова (категория жени), Антон Георгиев (категория мъже) и Мария Терзиева (категория деца) спечелиха заветното първо място.

Дисциплините бяха общо седем, сред които стрелба от кон и стрелба над езерото на Исторически парк. Организаторите бяха подготвили и изненада – още една дисциплина, която не се взимаше предвид при крайното класиране – стрелба по 3 висящи от въже гърненца, които криеха отделна награда.

На церемония по награждаване в Средновековната крепост на Исторически парк, бяха обявени и победителите в Международния турнир по стрелба с традиционен лък. Крайното класиране бе в три групи: мъже, жени и деца, като първите трима от всяка група бяха наградени с медали.

В турнира взеха участие всички желаещи, а едно от условията, с които трябваше да се съобразят стрелците, бе да се състезават с традиционен лък без поставка за стрелата и дървени или бамбукови стрели с естествени пера.

Турнирът беше достъпен за всички, които желаеха да станат свидетели на тази зрелищна битка.

Десислава АВДЖИЕВА

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST