Тази събота християните отбелязват Тодоровден. Празник, известен още като Конски Великден. Именници са носещите имената Тодор, Тодорка, Теодор и Теодора. На тях е отредено да почерпят за здраве.

Няколко интересни факта за традициите и обичаите, характерни за Тодоровден.

1.Тодоровден няма постоянна дата – този празник се отбелязва първата събота след началото на Великите великденски пости. Датата на празнуването му, както и тази на Великден, се определя спрямо лунния календар.

2.Свети Тодор е събирателен образ на двама Великомъченици – през март християните почитат паметта на Свети Тодор, чийто образ през ранното Средновековие е обединил култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

3.Свети Теодор Тирон спасил християните от оскверняване – легендата разказва, че император Юлиан Отстъпник поискал от православните християни да ядат идоложертвена храна по време на Великденския пост. Императорът наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолските жертви всички постни храни на християнския пазар и по този начин християните, макар и незнаейки, да се осквернят. Градоначалникът изпълни заповедта. За заповедта на Юлиан знаел и Свети Теодор Тирон, който отишъл при цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. Свети Теодор казал на Евдоксий през тази седмица християните да си приготвят единствено варено жито – коливо.  Предупредените християни не си взели никаква храна от пазара и затова всяка година почитат светеца от благодарност.

4.Тодоровден е и празник на конете, коневъдсвото и конния спорт – този ден се празнува основно за здравето на конете и затова се приема като празник на коневъдството и конния спорт.

5.При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой.Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете.

6.За Конския Великден са характерни и организирането на конни състезания – кушии, като победителите се награждават. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.

7.На Тодоровден трябва да се свари жито, което да бъде благословено в църквата.

8.Интересен обичай е запазен в поповското село – Садина. Там празникът започва с литургия в храм „Света Троица“, отслужена от архиерейските наместници на Поповска и Разградска околия. Всяка година в селото се пресъздава ритуала по предаване на конската опашка, известна като първото българско знаме от времето на Хан Аспарух. Най-старият коняр в селото предава опашката на най-малкото момче, което ще се състезава в конното надбягване.

 

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ

  1. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  2. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  3. РИБОЛОВ
  4. ГЮВЕЧ
  5. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  6. България – Китай 中国保加利
  7. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА