На 21 май църквата почита светите равноапостоли Константин и Елена.

През 313 г. император Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия

Самият той приема християнската вяра в края на живота си.

Майка му Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Според народните вярвания, на този ден строго е забранена всякаква полска работа.Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка.Вярва се, че “Еленка и Костадин носят градушката в чувал”.

Това е денят на игрите върху огън –нестинарството, запазени и до днес в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.

Празникът започва няколко дни преди деня на Св. Св. Константин и Елена със събиране на средства за общ курбан, а също и за почистване и поправяне на изворите и кладенците на селото.

На мегдана предварително е приготвена и голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а междувременно всички са се събрали около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно – и хороводните мелодии, предназначени за обреда. Когато огънят стихне, останалата жарава се разстила в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на св. Константин и Елена.

В жаравата влизат боси нестинарите – това са само прихванатите, откъсналите се от околния свят. Обикновено нестинарите са жени и мъже от един и същи род и умението им се предава по наследство. Те са като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.  След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

Празникът на 21 май отбелязва края на пролетта и прехода към лятото.

Днес имен ден празнуват всички с името Елена, Елеонора, Константин, Константина, Костадин, Костадина, Костадинка.

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ “НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА”

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
  11. РИБОЛОВ
  12. ГЮВЕЧ
  13. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  14. България – Китай 中国保加利
  15. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  16. В PINTEREST
  17. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  18. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  19. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  20. ЩЕ ВИ ИНТЕРЕСНО КАКВО СТАВА В МОМЕНТА ПО СВЕТА – СТАТИСТИКА