Над 10 хил. нарушения на трудовото законодателство са установени в област Сливен през 2023 г.

0
76



В област Сливен през 2023 г. са констатирани 10 042 нарушения на трудовото законодателство – 5021 засягат здравословните и безопасни условия на труд, а 5008 са свързани с осъществяването на трудовите правоотношения. Това стана ясно по време на регионален форум за трудовия травматизъм, който Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) организира в Сливен. Събитието се състоя в сградата на Областната администрация.

В Сливенска област м.г. са извършени 1955 проверки в 1700 предприятия с общо 22 596 работници и служители в тях. При проверките са установени 87 работници да работят без сключен писмен трудов договор. В 32 случая инспекторите по труда са използвали мярката спиране, тъй като установените нарушения са застрашавали пряко живота и здравето на работещите.

„Създаването на среда на нетърпимост към неспазването на здравословните и безопасни условия на труд е водещ фактор за намаляването на трудовия травматизъм“, каза при откриването на форума инж. Димо Иванов – главен директор на Главна дирекция „Инспектиране на труда“ към ИА ГИТ.

Иванов подчерта, че инструктажът не е само подпис. „Когато той не е фиктивен, работниците научават къде са рисковете на работното място, как да се предпазят от тях и как да реагират при възникването им, което е в основата на предотвратяването на инциденти на работното място“, отбеляза той. 

Областният управител Маринчо Христов благодари на Инспекцията по труда за инициативата и за възможността да се обсъди проблемът на областно ниво. На срещата присъстваха още директорът на териториалната дирекция „Инспекция по труда“ Ирена Иванова, представители на социалните партньори и на работодателите в региона.

За причините, водещи най-често до трудови злополуки,като падане от височина, притискане, премазване, смачкване, удар от падащ предмет, поражение от електрически ток и затрупване от земна маса, разказа инж. Александър Борисов – началник на отдел „Анализ на контролната дейност“ в ИА ГИТ.

Регионалният форум е част от започналата през февруари 2024 г. национална кампания „Прибери се у дома след работа!“ Там някой те очаква“, организирана по инициатива на ИА ГИТ със съдействието на Министерството на труда и социалната политика. В рамките на кампанията ще се състоят регионални конференции и в други областни градове в страната.



Източник БТА