Над триста млади таланти мериха сили в XXIX издание на Националния фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ във Варна

0
69


Над триста млади таланти се срещнаха в XXIX издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ във Варна, съобщават за БТА организаторите от Общинския детски комплекс (ОДК). Сред тях имаше певци, инструменталисти, камерни, вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна. Те бяха оценявани от преподаватели в Националната музикална академия (НМА) „Проф. Панчо Владигеров“, оркестранти, композитори, аранжори и солисти. Журито бе председателствано от Димитър Христов – диригент на народния оркестър при Българското национално радио и преподавател в НМА.

Носител на специалната награда на кмета на Варна стана оркестърът към школа „Потомци“ при Народно читалище „Напредък“ в град Лясковец. За своето виртуозно изпълнение Далия Станчева от Абърдийн, Шотландия, бе отличена от Общинския детски комплекс във Варна и получи по традиция инструмент гайда. 

Специалната награда на Националния дворец на децата в София отиде при гъдуларката Виктория Иванова от село Черни вит и певеца Павел Христов от град Дряново. Искрен Тодоров от Бургас получи приза на Радио Варна, който се изразява в осигуряване на звукозапис. Божидар Димитров от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна бе удостоен със специалната награда на Любен Досев. 

Конкурсът „Диньо Маринов“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна и е под патронажа на кмета на града. Той е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби. Класираните на първо, второ и трето място от III и IV възрастова група в категории „Училища“ и „Извънучилищни звена“ получават и едногодишни стипендии.

 

/ХК/



Източник БТА