Наградиха победителите в конкурс за деца за илюстрация по ромска приказка в Монтана

0
62


Председателят на Общинския съвет В Монтана Иво Иванов и общински съветници наградиха победителите в конкурс за деца за илюстрация по ромска приказка в Монтана днес. В конкурса участваха 139 деца на възраст от пет до 11 години от различни училища и детски градини в града.

Журито, съставено от художници и общински съветници, е избрало 50-те най-добри рисунки, които бяха показани на изложба в Младежкия дом в Монтана.

Най-добрите малки художници в отделните възрастови групи получиха предметни награди, а за всички участници имаше грамоти.

По три теми са рисували децата – различни ромски приказки от сборник на Йосиф Нунев.  За да направят своите рисунки, те са използвали темперни бои, акварел, цветни моливи и маркери.

Председателят на Общинския съвет Иво Иванов поздрави финалистите и всички участвали и допълни, че целта на конкурса е да се преодолеят стереотипите и негативните нагласи към ромския етнос.

Иванов каза още : „Като учителите прочетат ромската приказка, става ясно, че всички деца се борят за едно и също нещо – за щастие, за слънце, за радост и за игри. Тези рисунки са страхотни, в тях има много радост и се радвам, че имаше толкова масово участие на деца от различни етноси и различни учебни заведения.“

/ХК/



Източник БТА