Речта на Путин на Парада на победата

В Москва приключи парадът в чест на 78-ата годишнина от Победата във Великата отечествена война. Руският президент Владимир Путин произнесе тържествена реч и поздрави руснаците за празника. В речта си Путин каза, че срещу Русия е започнала война и от участниците в спецоперацията зависи бъдещето на народа. Той подчерта, че Русия иска да види мирно и стабилно бъдеще. За Русия няма враждебни нации нито на запад, нито на изток.

В началото на речта си президентът спомена смелостта и доблестта на своите предци, след което, както и миналата година, постави до тях днешните участници в специалната военна операция в Украйна.

Путин каза, че днес цивилизацията отново е в повратна точка. „Срещу нашата Родина отново се разгоря истинска война. Но ние дадохме отпор на международния тероризъм, ние ще защитим жителите на Донбас, ние ще гарантираме нашата сигурност“, каза Путин.

Всяка “идеология на превъзходството е отвратителна и неприемлива”, но Западът заявява своята изключителност, “разиграва хората и провокира кървави конфликти”, каза президентът. Елитите на западните държави, според него, днес „сеят русофобия и агресивен национализъм“. Страните на Запада са тези, които провокират преврати и конфликти, унищожават ценностите, за да “по-нататък диктуват собствените си правила, а всъщност системата на грабеж и насилие”, каза той.

Русия няма враждебни и враждебни народи нито на запад, нито на изток. Както повечето хора на планетата, Русия иска да види бъдеще на мир, свобода и стабилност.

Владимир Путин
Президент на Русия

„Тяхната цел, и тук няма нищо ново, е да постигнат разпадане и унищожение на нашата страна, да зачеркнат резултатите от Втората световна война и окончателно да разбият системата на глобалната сигурност и международното право“, подчерта Путин.

В речта си той спомена и Украйна. Амбицията, арогантността и всепозволеността неизбежно се превръщат в трагедии, каза Путин. Тези фактори станаха причина за катастрофата на украинския народ, който, според Путин, стана „заложник на държавния преврат и изградения на негова основа престъпен режим на неговите западни господари“.

Приносът на всички народи на Съветския съюз за общата победа остава в паметта, а пристигането на лидерите на страните от Общността на независимите държави (ОНД) за честването на 9 май показва тяхното отношение към подвига на техните предци, каза Путин. Той отбеляза, че противниците на Русия са забравили кой победи чудовищното глобално зло във Великата отечествена война.

На вас днес се крепи сигурността на страната, от вас зависи бъдещето на нашата държавност и нашия народ. Вие с чест изпълнявате своя военен дълг, воювайки за Русия. Зад вас са вашите семейства, деца, приятели. Те ви чакат

Владимир Путин за участниците в спецоперацията

След минута мълчание президентът каза, че Русия все още е вярна на заветите на своите предци. Страната се гордее с онези, които са в зоната за специални операции и се бият на фронтовата линия. „Който осигурява фронта под огъня, спасява ранените. Сега няма по-важно нещо от вашата бойна работа“, подчерта той.

„На вас днес се крепи сигурността на страната, от вас зависи бъдещето на нашата държавност и нашия народ. Вие с чест изпълнявате своя военен дълг, воювайки за Русия. Зад вас са вашите семейства, деца, приятели. Те ви чакат — каза той.

В края на речта си президентът спомена милицията на Минин и Пожарски, която се бори срещу полско-литовската окупация през 17 век. Веднага бяха споменати князете Юрий Долгоруки и Дмитрий Донской, първият император на Руската империя Петър I и военачалникът Михаил Кутузов, парадите от 1941 и 1945 г. Президентът приветства военнослужещите от руските въоръжени сили, Донецкия и Луганския корпус, доброволците, служителите на силите на реда и други ведомства.

„По време на Великата отечествена война нашите героични предци доказаха, че няма нищо по-силно, по-могъщо и по-надеждно от нашето единство. Няма нищо на света по-силно от любовта ни към Родината. За Русия! За доблестните ни въоръжени сили! За победа!” заключи президентът. Спектакълът завърши с три „Ура“.

https://www.vedomosti.ru/