Моноспектакълът „Нашенец“ на Мариус Куркински спечели 21-ата награда „Комедиен хит на сезона“ в Казанлък

0
69


Моноспектакълът „Нашенец“ на Мариус Куркински е носител на 21-ата награда „Комедиен хит на сезона“, която беше връчена по време на официалното закриване на Чудомирови празници 2024 в Казанлък. Той беше избран от публиката сред постановки на театрални трупи и актьори от цялата страна. На второ място казанлъчани поставиха постановката „Вечеря за глупаци“ на хасковския драматично-куклен театър „Иван Димов“, а на трето – моноспектакъла „Провинциални истории“ на Иванка Шекерова. 

Наградата връчиха председателят на фондация „Чудомир“ Борис Кърчев и заместник-кметът на община Казанлък Аксения Тилева. 

Спектакълът е по текстове на патрона на празниците Димитър Чорбаджийски – Чудомир, а Мариус Куркински е носител на наградата за втори път. „За мен беше голямо вълнение да изпълня спектакъла на Чудомирови празници в Казанлък, защото никога не съм бил толкова близко до автора. Това са неговите улици, неговото място, той е още тук, сякаш е сред нас“, каза той. Актьорът разказа, че първият подарък, който някога е получавал, е книга на Димитър Чорбаджийски. „Винаги, още от дете, съм искал да направя нещо по Чудомир, но едва сега посмях да тръгна към него, защото е много, много актуален към съвремието ни“, каза актьорът. Той разказа още, че по време на репетициите на спектакъла е подходил към Димитър Чорбаджийски като към световен автор, когото не познава. „Исках общуването да бъде на такова ниво както с Чехов, Шекспир, Достоевски“, коментира Мариус Куркински. Той благодари на организаторите на празниците за това, че почитат неговото творчество, неговата памет, а и неговото бъдеще, което е огромно, защото българите тепърва ще го преоткриват. „Благодаря и на публиката, защото имам усещането, че получавам тази награда лично от Чудомир, което е страхотно“, каза още той. 

/ХТ/



Източник БТА