• Решението е взето във връзка със санкциите, наложени от МОК на руския и беларуския спорт заради конфликта в Украйна

ТАСС, 13 юли. Международният олимпийски комитет (МОК) ще изпрати покани за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. на 26 юли до 203 национални олимпийски комитета (НОК), Руският олимпийски комитет и НОК на Беларус не са включени в това число. Това съобщиха в четвъртък от пресслужбата на МОК.

Подобно решение беше взето във връзка със санкциите, наложени от МОК на руския и беларуския спорт заради конфликта в Украйна. Също така МОК няма да изпрати покани за Олимпиадата на НОК на Гватемала, спрян от септември 2022 г.

МОК отбеляза, че окончателното решение за приемането на руски и беларуски спортисти ще бъде взето от организацията “в подходящ момент”.

На 28 март МОК препоръча на руски и беларуски спортисти да бъде разрешено да участват в международни състезания само като неутрални спортисти и само тези, които не са се изказали публично в подкрепа на специална военна операция и не са свързани с въоръжените сили или националната сигурност агенции. Предложенията на МОК имат препоръчителен характер и не се отнасят за предстоящите олимпийски игри. Критериите за допускане на руснаци трябва да се определят от международните спортни федерации.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU