СПОРТНА ПАНОРАМА В ДНЕШНИЯ БРОЙ НА НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА

0
1387

ГРИГОР ДИМИТРОВ ИЗВЪН ТОП 30 ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 2016 ГОДИНА

Първата ракета на България Григор Димитров загуби мястото си в Топ 30 за първи път от две години и половина. Контузеният хасковлия се смъкна с цели седем позиции в световната ранглиста и от днес е 31-ви с актив от 1310 точки. Сривът се дължи на отказа му от участие на АТР 500 турнира в Ротердам, където миналата година достигна до финала (поражение от Роджър Федерер) и имаше да защитава 300 точки. Както е известно, Григор не е играл от загубата си от Франсис Тиафо в осминафиналите на Откритото първенство на Австралия. Той ще пропусне и турнира в Акапулко в края на февруари, тъй като продължава да се възстановява от травмата в лявото рамо. За последно Димитров бе извън Топ 30 на 15 август 2016-а, когато се намираше на 34-о място. Очаква се той да се завърне на корта през март за двата “Мастърс” турнира в Индиън Уелс и Маями. От другите българи Димитър Кузманов се изкачва с четири позиции до №335, Александър Лазов e с едно място нагоре – №481, а Александър Лазаров е №489 с прогрес също от една позиция. В топ 10 няма промени. Начело в класацията е шампионът от Откритото първенство на Австралия Новак Джокович с 10955 точки, следван от Рафаел Надал (Испания) с 8320 точки и Александър Зверев (Германия) с 6475 точки.

ОПРЕДЕЛИХА НАЧАЛНИЯ ЧАС НА ФИНАЛА ЗА КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ

Финалът за Купата на България по баскетбол за мъже ще бъде с начален час 19:30, съобщиха от БФБаскетбол. Мачът, който ще определи носителя на трофея за 2019 годиба, ще се проведе в Панагюрище в новата зала “Арена Асарел” на 2 март. Финалистите ще станат ясни на 16 февруари, когато са реваншите на полуфиналите между Академик София и Берое и Академик Бултекс 99 и Левски Лукойл. Двубоят от Панагюрище ще бъде излъчен пряко в ефира на БНТ 3.

ФЕТЕЛ НАЙ-БЪРЗ ДО ОБЯД В ПЪРВИЯ ДЕН ОТ ПРЕДСЕЗОННИТЕ ТЕСТОВЕ В БАРСЕЛОНА

Два червени флага прекъснаха сутрешната сесия. Фетел най-бърз до обяд в първия ден от предсезонните тестове в Барселона. Пилотът на Ферари Себастиан Фетел зададе скоростта до обяд в първия ден от първите предсезонни тестове във Формула 1 за 2019 година. Себ бе с почти две секунди по-бърз от най-близкия до него пилот – Серхио Перес от Рейсинг Пойнт, като и двамата използваха еднакви гуми – С3. Германецът записа 72 обиколки на пистата в Барселона с новия SF90. Времето на Фетел от 1:18.161 минути бе със секунда по-добро от постижението му на старта на тестовете преди година. Четиричасовата сесия бе прекъсната два пъти от червени флагове. Първият случай бе заради болида на Кими Райконен. Новият пилот на Алфа Ромео премина през едва четири завоя, след което се завъртя на петия и влезе в чакъла. Кими продължи деня със същата кола и приключи сутрешната серия на четвърто място. Вторият червен флаг бе показан три часа по-късно заради болида на Хаас, който спря на последния завой, докато Ромен Грожан го пилотираше. Французинът се върна на пистата едва десетина минути преди почивката и зае осмо място. На третото място зад Себ и Перес остана Валтери Ботас с новия автомобила на Мерцедес – W10 след 69 записани обиколки. Следобед щафетата ще поеме съотборникът му Люис Хамилтън. Макс Верстапен с новата кола на Ред Бул, задвижвана от Хонда, записа пето най-добро време.

МИТКО ЦЕНОВ И ИВО БАЛАБАНОВ ПОКРИХА НОРМАТИВА НА 3000 М В ЗАЛА ЗА ЕВРО 2019

Митко Ценов и Иво Балабанов (Атлет – Мездра) покриха международния норматив на 3000 м в зала на Европейската федерация по лека aтлeтика (EAA) – 8:05.00 мин., за участие на 35-ия европейски шампионат, който ще се проведе в началото на месец март в Глазгоу, Шотландия. Добрата новина съобщи техният треньор Йоло Николов. Митко Ценов направи това в събота на Балканиада за мъже и жени в Истанбул, Турция, където стана балкански шампион на 3000 м в зала с лично постижение през сезона (SB) – 8:01.20 мин. Резултат, който е с 3.80 секунди под стандарта на EAA в тази дисциплина за участие на Евро 2019. На другия ден норматива на 3000 м в зала за Европейския шампионат в Глазгоу покри и Иво Балабанов. Той финишира пети в бягането на 3 км на международния турнир в Истанбул от сериите EA Indoor Permit. Роденият в Благоевград атлет пробяга дистанцията за 8:01.24 мин. Това е негово лично постижение в тази дисциплина и покрит норматив за Евро 2019. Пръв завърши сърбинът Елзан Бибич със 7:55.14 мин. Тази сряда, 20 февруари, Митко Ценов и Иво Балабанов ще вземат участие в четвъртото издание на международния турнир Serbian Open Indoor Meeting Belgrade 2019, който ще се проведе в сръбската столица Белград. Двамата ще стартират в дисциплината 1500 м.

НЕВЯНА ВЛАДИНОВА ГРАБНА МЕДАЛ В МОСКВА

Невяна Владинова спечели бронзов медал на финала на топка и завърши на пето място на обръч на турнира Гран При по художествена гимнастика в руската столица Москва. На финалите на бухалки и лента българката завърши шеста. Вчера със сбор от 79.750 точки Владинова зае седмо място в многобоя и се класира за финалите на четирите уреда днес. В първото си състезание за новия сезон българската грация изигра страхотно композицията си с топка и получи оценка 19.600 точки. На обръч Владинова имаше няколко неточности и беше оценена с 18.350 точки, което е отреди петата позиция. На обръч и на топка шампионка очаквано стана рускинята Дина Аверина съответно с 21.800 точки и 21.000 точки. Втора на обръч е Арина Аверина (Русия) с 21.450 точки, а бронзовото отличие спечели Кахо Минагава (Япония) с 19.400 точки. Среброто на топка взе рускинята Екатерина Селезньова с 20.350 точки. Във финала на бухалки Владинова имаше грешки и с оценка от 17.450 точки се нареди на шесто място Първа е Александра Солдатова (Русия) с 19.700 точки, следвана от Дина Аверина (Русия) с 19.300 и Саломе Пажава (Грузия) с 19.200 точки. Във финала на лента Владинова допусна някои неточности и се класира шеста с оценка от 16.750 точки. Златният медал на лента спечели Арина Аверина (Русия) с 20.300 точки, среброто завоюва Дина Аверина (Русия) с 19.450 точки, а трета е Анастасия Салос (Беларус) със 17.950 точки. При ансамблите шампион в многобоя стана Русия, пред Япония и Израел. България не участва с ансамбъл на този турнир. Във финалите при ансамблите фаворитите от Русия допуснаха много грешки и неточности. За сметка на тях японките играха отлично и спечелиха златото и в двата финала — на финала с пет топки с 22.800 точки и с три обръча и два чифта бухалки с 23.000. Среброто и в двата финала е за Израел като и за двете си съчетания те получиха оценка от 21.250 точки, а бронзовите медали взеха домакините от Русия като за пет топки получиха оценка от 19.000 точки, а за смесеното съчетание бяха оценени с 19.800 точки.

МАРИЯ КИРКОВА ПРИКЛЮЧИ СЪС СКИТЕ

Най-добрата българска алпийка Мария Киркова приключи със ските. Тя официално обяви края на своята кариера след участия на четири олимпиади и седем световни първенства. “От април не съм карала, сподели пред “България Днес” 33-годишната софиянка. – Реших, че вече трябва да помагам на по-младите. Последната ми цел беше да участвам на олимпиадата в Корея. Сега искам да стана треньор и да изградя по-добри състезателки от мен.” От този сезон Киркова работи в ски клуб “Юлен” в Банско. Тя показва тънкостите на елитния спорт на деца между 14 и 16 години. “Те се готвят да влязат сред елита, обясни алпийката. – Работим с много талантливи деца. Самата аз навлизам на практика в треньорската материя. Завърших тази специалност в НСА. Опитвам се да давам на скиорите неща, които смятам, че на мен са ми липсвали. Атмосферата е добра. След като Алберт успя да пробие при мъжете, защо да нямаме и момиче, което да го последва. Имах по-смели мечти като състезател. Да постигна нещо голямо, а не само да участвам на силни първенства.” Киркова се качва за пръв път на ските, когато е на 3 години. Едва на 15 е взета в националния отбор. В продължение на 17 години е елитен състезател. За този период печели 28 състезания на ниво ФИС. Алпийската планира бенефис. Той ще се проведе в края на март на писта “Лалето” на Витоша.

УВЕЛИЧИХА БЮДЖЕТА ЗА ЦЕРЕМОНИИТЕ ПО ОТКРИВАНЕТО И ЗАКРИВАНЕТО НА ТОКИО 2020

Организаторите на Летните олимпийски игри в Токио през 2020 година увеличиха бюджета за провеждането на церемониите по откриването и закриването. Средствата бяха вдигнати с 43 процента и наброяват 13 милиарда йени (около 117 милиона долара). Първоначалният бюджет за церемониите, когато Токио спечели домакинството през 2013 година, бе предвиден за 9,1 милиарда йени, но впоследствие се оказа, че са необходими още средства. И при увеличението на бюджета той е по-малък в сравнение с похарчените 144 милиона долара за Лондон 2012 и планираните 134 милиона за Игрите в Париж през 2024 година.

Снимка s7