• Не може политиците да решават кой ще участва в спортни събития, отсече Бах

Шефът на Международния олимпийски комитет Томас Бах размаха пръст на всички политици, които се включиха в дебата дали на Олимпиадата в Париж през 2024 година трябва да участват руски и беларуски спортисти.

Според поддръжниците на Украйна двете страни трябва да бъдат тотално изолирани, докато други са за идеята на спортистите да бъде даден шанс да се състезават, но под неутрален флаг.

“Видяхме на Откритото първенство по тенис на Австралия, участва беларуска тенисистка (Арина Сабаленка) с неутрален статут, която дори спечели турнира. Защо това да не е възможно в басейн или спортна зала на Олимпиадата?

Ние приемаме проблемите с правата на човека много сериозно и трябва да им обърнем внимание. Не зависи от правителствата да решават кой може да участва в спортни събития. Това би било краят на международния спорт, какъвто го познаваме днес”, заяви Бах по време на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел, Франция.  https://blitz.bg/

Томас Бах (на немски: Thomas Bach OLY) е германски адвокат, бивш олимпийски фехтовач и олимпийски златен медалист, служил като девети и настоящ президент на Международния олимпийски комитет от 10 септември 2013 г.