Меморандум за сътрудничество с Комратския държавен университет в Молдова подписа УНСС

0
79


Университетът за световно и национално стопанство (УНСС) и Комратският държавен университет в Молдова подписаха меморандум за сътрудничество, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров положи подпис под документа при срещата си с младите хора от Република Молдова и Република Северна Македония, които гостуваха през март. Една част от тях припознават България като образователна дестинация, възползвайки се и от постановленията на Министерския съвет 103 и 228, даващи възможност за образователна дейност сред българите в чужбина и приемането на граждани на Република Северна Македония за студенти в българските държавни висши училища.

Комратският университет представи доц. д-р Татяна Раковчена, заместник-ректор по международни връзки и председател на общината на българите в Гагаузия. Тя каза, че в университета има много млади хора, които учат български език, и обменът на студенти и преподаватели ще бъде много полезен.

Споразумението за сътрудничество между УНСС и Комратския държавен университет включва и реализиране на съвместни инициативи, както и проекти по програмата “Еразъм+”.

“Подобно сътрудничество има чудесна добавена стойност за двустранните отношения както между двата университета, така и между двете държави. Споразумението е своеобразен академичен мост между преподавателите и студентите от Молдова и България в контекста на близките отношения между двете страни и желанието за европейска перспектива на Модлова”, пише в споразумението.

 

/РБ/



Източник БТА