Медицинският университет има висок рейтинг не само в европейските, но и в международните класации, каза вицепрезидентът Илияна Йотова

0
56



Медицинският университет (МУ) в София има висок рейтинг не само в европейските, но и в международните класации, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си за празника на научноизследователската и преподавателската дейност във висшето училище, и за честването на Световния ден на здравето.

Този рейтинг се дължи и на преподавателите от МУ-София – на техните познания и преподавателска дейност, на научноизследователската им дейност и на това, че искат да бъдат все по-добри, да бъдат наравно с европейските и световните им колеги, отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова заяви, че изключително е важно, че преподавателите подготвят младите хора, учат ги и ги правят конкурентоспособни, и затова днес Медицинският университет е желано място не само за младите хора от България, но и за тези зад граница. 

В словото си вицепрезидентът говори и здравната реформа у нас. “Днес не можем да се похвалим кой знае с какво по отношение на здравната реформа, а за здравната реформа се говори толкова често, колкото и за съдебната реформа, и точно с такава успеваемост, за съжаление”, каза Илияна Йотова. Тя отбеляза, че всеки един нов здравен министър идва с желанието, на думи, поне да направи здравна реформа, само, че здравната реформа е за всички нас – за лекарите, за специалистите и най-вече за пациентите. Здравната реформа не е просто да смениш един директор на болница с друг, често пъти и без сериозни аргументи. Здравната реформа не е дори да смениш хартиените рецепти с електронни, особено, когато не си много готов за такова нещо. Здравната реформа е нещо много повече – да можеш да отговориш на очакванията на пациентите за добро здравеопазване, но и да направиш така, че лекарите да имат своето достойно заплащане, самочувствие и условия, в които да работят, за да разгръщат своя потенциал и познанията си, заяви вицепрезидентът.

Здравната реформа трябва да започне от Вас – от университета, от преподавателите със своята експертиза, от лекарите със своя опит и от студентите, за да можем да отговорим на техните очаквания, каза Илияна Йотова. 

Церемонията е в Софийската опера и балет, и на нея Медицинският университет в София връчва годишните си награди AESCULAPIUS – за принос в развитието на българската медицина, наградните знаци PANACEA – за значими постижения в преподавателската и научната дейност, както и наградите SIGNUM LAUDIS – за особени заслуги за функционирането и развитието на МУ-София.

 

 



Източник БТА