Машината не може да постигне това, което може да създаде човекът със своята фантазия, смята Светлин Велинов

0
79



Изкуственият интелект, машината, не може да постигне това, което може да създаде човекът със своята фантазия, каза днес за БТА комикс творецът и илюстратор Светлин Велинов, който проведе творческо ателие във Варна. Събитието бе в рамките на мултидисциплинарния фестивал „Литературен прожектор“, чийто организатор е Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ в крайморския град.

Изкуственият интелект може да намери добро приложение в различни сфери, но човек да е просто оператор на клавиатурата, а не да се труди и да влага фантазия, е недопустимо, посочи Велинов. Самият той е в списъка на художниците, от които Al се е обучавал и продължава да се самообучава, но не смята, че човешкото въображение може да бъде постигнато и изместено от машината.

За сферата, в която работи, Велинов коментира, че е силно развита и обхваща филмовото изкуство, гейминдустрията, илюстрациите към книги и комикси и това позволява на всеки, които иска да полага усилия и да следва мечтите и фантазията си, да намери реализация. Като завършил анимационна режисура, той има отношение и към сценариите, а не само към илюстрациите, но през последните години работи по-малко със собствени истории, доверявайки се на хора, които се занимават с това професионално.

На въпрос доколко е склонен да приеме обвиненията, че гейминдустрията убива интереса към книгите и традиционния тип общуване, Велинов посочва, че такъв риск наистина има, но това е валидно за всички крайности т.е. трябва да се търси балансът. Отрицателното отношение на по-възрастното поколение той си обяснява и с чисто човешкия страх от непознатото. 

Светлин Велинов е художник, известен на международно ниво със своите комикси, игри и фентъзи арт. Той е първият българин, който рисува като част от екипа на Wizards of the Coast – компанията, която стои зад мрежовата игра на карти Magic: The Gathering. Велинов е автор на над сто от илюстрациите на популярната стратегическа игра. Илюстраторът ще гостува на фестивала във Варна и на 18 април, като тогава към него ще се присъединят и комикс артистите Константин Витков – Титис и Соня Анастасова.



Източник БТА