Мартин Божанов ми каза, че на Специализирания съд всичко му се нарежда и да си платим, каза Ивайла Бакалова

0
70



Мартин Божанов – Нотариуса ми се обади по телефона и ми каза, че на Специализирания съд всичко му се нарежда и да не гледаме дали човекът е невинен или виновен, а просто да си платим, заяви Ивайла Бакалова. Тя и бизнесменът Веселин Денков участват в изслушване във временната парламентарна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов по повод публично изнесени данни за оказване на натиск от него.

По думите на Бакалова, Божанов ѝ е казал, че дори и да си платят, трябва да мине време, да минат изборите, и да си сменят адвоката – Ина Лулчева, преди да може Веселин Денков да бъде освободен от ареста. Тя допълни, че Божанов се е свързал с нея, след като са минали около 10 мерки за неотклонение на Денков, при които той остава в ареста.

“Мартин Божанов е човек, създаден от системата, той няма как да вирее в тази система, ако няма политически чадър”, каза Бакалова. По думите ѝ той се е чувствал безнаказан.

“Когато държава е в ръцете на алчни, корумпирани и неконтролируеми хора, няма как да има правосъдна система. Мартин Нотариуса съществува заради бездействието или прекаленото действие на органите в тази държава и институции. Такива посредници виреят благодарение на болната ни правосъдна система”, посочи Бакалова. 

Веселин Денков разказа пред народните представители, че е ресторантьор и обвиняем по три дела – за изнудване, за лихварство и подбудителство за убийство.

Той разказа, че между 2016 г. и 2020 г. са идвали представители, които са му казали, че са пратеници на спецпрокуратурата и че той трябва да плати 100 хиляди лева, за да няма проблеми и да не го направят от свидетел в обвиняем.

Денков посочи, че е отказал да плати и му е било повдигнато обвинение. Впоследствие е бил арестуван и са му повдигнати още две обвинения, след като е подал сигнал до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. По думите му е направил това по съвет на председателя на комисията Сотир Цацаров, след като е провел среща с него.

Веселин Денков каза, че над 10 пъти не са уважени молбите му за по-лека мярка за неотклонение.

„Моето виждане е, че всичко, случило се срещу мен, е основно заради протестите, на които аз ходих през 2020 г. След това мои близки ми казаха, че се говори, че аз финансирам протестите и имам връзка с Божков, който не познавах, и на база на това са активирани всички институции“, посочи Денков.

По думите на Денков преди задържането му в ареста с него се е свързал Алексей Петров и е поискал да му помогне.

Алексей Петров поиска да се види с мен, това се случи след три месеца, видяхме се, а той ми каза, че ако не платя, ще ми се случи същото като на него – ще бъда задържан, каза Веселин Денков.

По време на заседанието Ивайла Бакалова каза, че се е срещнала с Алексей Петров в заведение, но не посочи какво ѝ е казал той. Пред медиите тя обясни, че Алексей Петров ѝ е казал, че Веселин Денков „е задържан политически и докато Бойко Борисов е на власт, той ще има проблеми“.

Също така Бакалова коментира темата за иззет неин телефон, за който спомена по време на изслушването. На въпрос за това какви материали за “Барселонагейт” е имало в нейния телефон и какво се е случило с него, Бакалова посочи, че в него е имало лична кореспонденция с Борислава Йовчева и снимки. Тя добави, че когато след две години са ѝ върнали телефона от ГДБОП повече никога не е могла да го отключи.

Пред медиите Веселин Денков коментира, че едни от първите посредници, които са идвали при него, са му казали, че идват от Спецпрокуратурата и многократно се е споменало името на прокурора Димитър Франтишек Петров.

БТА припомня, че Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. Стана известно и че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на ВСС също започнаха да се занимават с казуса и с евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.



Източник БТА