Майка на две деца с минимална заплата: Това е непоносимо, ходя на още едно място да работя!

0
161

©

Над 442 хиляди души получават минимално възнаграждение за труда си. Това сочат статистическите данни към второто тримесечие на годината. В момента минималната заплата е в размер на 780 лева. Очаква се от 1 януари тя да нарасне със 153 лева и така да надхвърли 930. Според КНСБ промяната е крачка напред, но не е достатъчна. Затова синдикалистите ще настояват размерът ѝ да е повече от 50% от средната за страната за последната година.

Сметки за ток, вода, храна на фона на разходите за отглеждане на две деца. Всичко това месечно Таня Гаджева трябва да покрива с минималната си заплата от 780 лева. 

“Това е непоносимо. Аз ходя на още едно място да работя. Сутрин излизам в 6 часа и вечер се прибирам в 18.30. С две деца съм. Как се живее – ток, вода, телефони, ученик, трудно е! Разходите са си страшно големи. Много трудно се издържа”, споделя пред NOVA жената.

За да подпомогне най-уязвимите като Таня, правителството предлага парите да нараснат до 933 лева от началото на следващата година. Изчисленията на синдикалистите обаче показват, че ръстът в доходите трябва да е още по-осезаем.

От КНСБ ще настояват за промяна в определянето на размера на парите, така че увеличението да бъде адекватно.

“Текстът на закона трябваше да бъде минимум 50%, а не фиксирано точно 50”, категоричен е Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Според работодателите формулирането на минималната заплата не трябва да е фиксирано в една формула, без да има оценка на въздействие и да се взимат предвид други показатели. 

“Всяко нещо, което се случва по административен начин, води до работодатели, които няма как да плащат, прибягват към намаляване на работното време, преминаване в сив сектор – българинът е изобретателен”, казва заместник-председателят на БСК Мария Минчева. Според бизнеса подходът “на калпак” чрез формула ще за

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source