Маестро Йордан Камджалов представя Александър Скрябин

0
59


Маестро Йордан Камджалов представя руския композитор, пианист, педагог и философ Александър Скрябин в просветен концертен цикъл „Интердисциплинарни творци“. Събитието е на 11 май арт център „Сити марк“, съобщават от фондация „Йордан Камджалов“.

„Дълбоко повлиян от суфистката мъдрост, теософското учение на Елена Блаватска, както и идеята за свръхчовека на Ницше, Скрябин очертава своя мироглед през две основни движещи сили – анархически, краен инидивидуализъм и мистически, вселенски универсализъм. Да създаваш пространство означава да създаваш цялата история и цялото бъдеще на вселената. Преплитайки тези две противоположности, композиторът живее и твори воден от безумния стремеж към безкрайно движение, екстаз, катарзис. Скрябин за първи път въвежда в музикалната практика „специална партия за светлината („Прометей“), което се свързва с използването на „цветен слух“, разказват от фондация „Йордан Камджалов”.

Участници в просветния концертен цикъл са, освен Йордан Камджалов, и лауреати на фондацията. Този интердисциплинарен цикъл има за цел да даде на публиката възможност да надникне в потенциала на хората през вековете, както и да се вгледа и открие своя собствен и да се наслади на неповторима музика, допълват организаторите.

/ДД

/РБ/



Източник БТА