Карамфилови зърна, спирт и масло пазят от ухапвания от насекоми

0
57


През следващата седмица ще има превалявания и сравнително високи температури. Тези условия са предпоставка за активиране на жилещите насекоми. Важно е да знаем как да се предпазим от тяхното нашествие в планината, край реката, на пикник и дори при разходка в парка. Най-сигурният начин да предпазим бебетата е физическа бариера между тях и средата с комарник на количката. При евентуално ухапване може засегнатото място да се намаже с успокояващи гелове с натурални съставки като невен, лавандула и лайка. Самото ухапване води до сърбеж в резултат на увеличената продукция на хистамин. Освен медикаментите, които трябва да бъдат давани след консултация с лекар, могат да се използват и естествени продукти като студен компрес и

обтриване с розова или лавандулова вода

С доказан ефект са лимоновият сок и счуканите листа от билки.

За да се предпазим, е добре да използваме репеленти, а при липсата им подобен ефект осигуряват хидратиращите и плажните масла, които създават защитен филм върху кожата.

Може да приготвим репелент в домашни условия, като смесим 1/2 литър спирт, 100 г карамфилови зърна, 100 мл бебешко олио или масло от бадем, сусам, лайка, лавандула или копър. Накисваме зърната от карамфил да се мариноват в спирта за четири дни, като ги разбъркваме всяка сутрин и вечер. След това добавяме маслото и лосионът е вече готов за употреба. Прилага се чрез разтъркване на няколко капки в кожата на ръцете и краката и по откритите части на тялото.

Масло от коча трева също може да ви спаси от насекомите. Ефективно природно средство срещу комарите е и алое вера, като е достатъчно само малко количество върху кожата. Репеленти можете да приготвите сами и с помощта на листа от леска, мента или розмарин и масло от чаено дърво. Сварете билките и оставете течността да поседи един час. Преди излизане се намазват откритите части на тялото.

Лавандуловото масло може да се прилага и след ухапвания от насекоми, за да облекчи сърбежа и възпаленията. Етеричното масло от мента не само отблъсква комари и паяци, но и облекчава сърбежа.

Дрехите трябва да са свободни и светли,

защото насекомите предпочитат тъмните цветове. Стегнатите и опънати дрехи пък позволяват на комарите да ви ухапят през тях.

Промените на налягането, които са свързани с валежите, могат да предизвикват сериозно влошаване на състоянието на организма. При падане на атмосферното налягане възниква риск от хипоксия, т.е. понижаване на съдържанието на кислород в организма. А това е причина за недостиг на кислород в сърдечния мускул и в главния мозък. Появяват се болки в гърдите и главоболие. Възможно е да се усетят сърцебиене и учестено дишане, общо неразположение, слабост, апатия, сънливост и отпадналост. Хранете се 5-6 пъти дневно, но порциите да са малки. Консумирайте повече плодове и зеленчуци.





Източник 24часа