Магистрати и ученици от Силистра участваха в среща под мотото „Обединени срещу агресията във всичките ѝ форми“

0
66



„Обединени срещу агресията във всичките ѝ форми“ беше мотото на срещата на петокласници от Природоматематическата гимназия „Св. Климент Охридски“ в Силистра със съдии от местния Районен съд, съобщават от пресцентъра на институцията. 

Децата с интерес изслушаха лекцията на съдия Жанет Борова за различните форми на агресията и насилието. Те разказаха случаи, в които те или техни познати са станали обект на обиди и тормоз. Учениците получиха знания как да постъпят при агресивно поведение спрямо тях. Дискутирани бяха и въпросите за опасностите във виртуалното пространство и във всекидневието извън дома. 

„Винаги съобщавайте на родителите си къде сте и винаги отговаряйте на техните обаждания; не се отдалечавайте с непознати; не отивайте на непознати места; не споделяйте лични неща за себе си и семейството си, особено в социалните мрежи; никога не се опитвайте сами да разрешите сериозен проблем, а веднага потърсете помощ и се обадете на 112“- бяха част от съветите, които получиха децата. 

Специално внимание беше обърнато на вредата от наркотичните вещества, особено на марихуаната. Съдия Борова даде примери за тежката зависимост, загуба на паметта и други последици, които възникват при употребата на наркотици. Тя разясни и важни моменти от наказателните закони, според които притежаването, отглеждането и разпространението на наркотици е престъпление, без значение от количеството.

Магистратите в Силистра използват различни форми за работа с учениците. Те изнасят лекции, правят практически обучения, децата са редовни участници в Дни на отворените врати. Преди началото на учебната година съдиите от Районния съд в града изготвиха брошура с полезни съвети за сигурността на децата на възраст от седем до 11 години.

Всички тези дейности са част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет с названието “Открито за съдебната власт”, която се стреми да увеличи информираността за работата на съдебната система, да повиши правната култура на гражданите и да засили доверието в българското правосъдие.

/АБ/



Източник БТА