Лия Петрова свири концерта за цигулка на Корнголд със Софийската филхармония

0
52



Лия Петрова свири концерта за цигулка на Ерих Корнголд със Софийската филхармония, на 18 април в зала „България“, съобщават от филхармонията.

Диригент на вечерта е Йоханес Калицке, който включва в програмата и вариации „Енигма” от Едуард Уилям Елгар.

Ерих Корнголд е роден на 29 май 1897 г. в Бърно, Чехия, в семейството на известен музикален критик. През 1906 г. Малер открива качествата му в първите съчинени кантати на 8-9-годишна възраст, и му препоръчва образование при Александър фон Цемлински. На 11-годишна възраст Корнголд написва музиката за балет, който Виенската опера поставя при изключителен успех. На 17 години вече е автор на две опери, а на 23 завършва още две опери и клавирен концерт за Паул Витгенщайн. На тази възраст той вече преподава теория на музиката във Виенската музикална академия.

През 1934 получава предложение от Макс Райнхард да му сътрудничи във филма „Сън в лятна нощ” за Холивуд, което променя посоката на живота и работата му. През 1935 г. подписва ексклузивен договор с „Уорнър брадърс”, впоследствие и заради войната, остава в САЩ. Ролята на Корнголд се оказва новаторска в жанра – той е създател на „симфоничния престиж” на филмовата музика, преносител на виенския мелодичен стил в кино-музиката и американската среда.

Сър Едуард Уилям Елгар (1857-1934) е най-известният английски композитор от края на ХІХ и началото на ХХ век. Започва своя творчески път като цигулар, пианист, органист, композитор и диригент. Получава широко признание още с някои от първите си големи творби за оркестър, като вариациите „Енигма” и „Тържествени и церемониални маршове”. Той е автор на огромно творчество във всички жанрове – кантати и оратории (сред тях е и „Сънят на Геронтий”), камерни, клавирни и органни творби, симфонии и различни други оркестрови произведения, вокални опуси, театрална музика, репертоарните и днес концерти за виолончело и за цигулка.

Получава титлата първи баронет на Броудхийт (неговото родно място), член е на Ордена на заслугите, рицар на Великия кръст, през 1924 г. е назначен за магистър на кралската музика. Днес неговото име носят 11 улици в различни градове на Англия, издигнати са много паметници. Родният му дом е превърнат в музей. „Общество Елгар” активно пропагандира творческото му наследство. Английската банка печата от 1999 до 2007 г. лика му на новите банкноти, снимани са няколко филма за него, а откъси от негови творби се изпълняват на най-тържествени церемонии в Англия и Северна Америка.

Повече информация има ТУК.

/ДД



Източник БТА