Късче надежда, феерия от цветове и пролетно усещане подарява с новата си изложба исперихската художничка Теодора Николова

0
66



Преди един от най-светлите християнски празници – Великден, реших да ви подаря късче надежда, феерия от цветове и пролетно усещане. Това каза исперихската художничка Теодора Николова при откриването на своята нова самостоятелна изложба базар, озаглавена „Пролетна феерия“. Тя е подредена във фоайето на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград.

По думите й Великден е празник, за който тя винаги твори с особено отношение и любов. „Детското в мен е на почит и смело се впускам да „вклиня“ това и да го предам чрез творбите си. Винаги ме е вълнувала красотата на природата, цветните форми и материали, и най-вече – пробуждането на пролетта“, каза още исперихската художничка. Тя посочи, че в експозицията посетителите ще видят себеизразяването й като художник и приложник чрез разнообразни стилове и техники, като акрилна живопис, релефна структура, енкаустика и др. 

Освен картините, в които преобладават женски образи, носещи спецификите на определен сезон, експозицията съдържа също бродирани и рисувани букови яйца, великденски декорации, икони, рисувано стъкло. Бижутата от полимерна глина и епоксидна смола допринасят за още по-пролетен сюжет и свежо излъчване на представените творения. Всичко това по думите на автора на изложбата е аранжирано с деликатна забежка към любимия на мнозина винтидж стил – ретро дантели, мотиви на рози, пастелни цветове – препратка към духа на отминала епоха.  

„Една дарба е благословена само, ако я оценена и носи щастие. Бих била щастлива, ако успея да ви предам пролетно настроение, пъстри слънчеви трепети и положителна нагласа, а защо не и да ви вдъхновя“, се обърна към почитателите на приложното и на изобразителното изкуство Теодора Николова преди да ги прикани да разгледат творенията й.

„Нейната фантазия не знам дали е вечна пролет, но тя е и вечно лято, и зима, и есен, защото Теодора събира в себе си всичките настроения, усещания и копнежи“, каза при представянето на художничката главният библиотекар и специалист „Връзки с обществеността“ в разградската библиотека Мила Маринова. 

Откриването на експозицията уважиха кметът на Община Разград Добрин Добрев, директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова, представители на институции и фирми, приятели и близки на художничката. 

Изложбата базар ще остане експонирана в разградската библиотека до края на април.



Източник БТА