Книгите „Детелина на хаоса“ и „Антология на българския символизъм“ на Иван Теофилов бяха представени тази вечер

0
67



Отношението ми към езика винаги ме е държало нащрек. Това каза Иван Теофилов на представянето на представянето на книгите си „Детелина на хаоса“ и „Антология на българския символизъм“ тази вечер в Софийската градска художествена галерия. 

На премиерата бяха поканени да говорят Георги Господинов и Иван Ланджев. Авторът на “Времеубежище” каза, че вълнува повече, отколкото на своя премиера. Той разказа, че за него Теофилов е много важен човек, много важен „окуражител“. Господинов отбеляза също, че първото издание на „Антология на българския символизъм“, което излезе през 1995 г., от доста време е изчерпано.

А това е рядкост за антологиите. Това е антология, която като прочетете, ще видите колко работа е хвърлена в нейното създаване, допълни Георги Господинов. Това е широкоскроена книга. Ценното за мен е, че 24-мата поети в нея не са представени с 1-2-3 ключови стихотворения. Те са представени с достатъчно стихотворения, за да се види обликът на поезията им, каза още той. 

„Има автори, които иначе не бихте прочели никъде, но бихте ги прочети в тази антология“, каза писателят, който спечели миналата година наградата „Букър“.

Иван Ланджев обясни, че вече 20 години чете Иван Теофилов. „И мислех, че знам всички тези стихотворения, но те са различни, те са променени. Адски интересно ми е чисто читателски какво е накарало Иван да променя собствените си стихове и да не ги разваля“, каза той. И допълни: “За разлика от Одън, чиито стихотворения са развалени с годините от собствените му редакции”. Ако някой може да ни каже нещо за времето, това е Иван, защото е живял в три Българии, отбеляза още Ланджев.

По време на събитието Иван Теофилов, Георги Господинов и Иван Ланджев прочетоха свои любими стихотворения от представените книги. 



Източник БТА