Книгата „Митове. Фолклор. Етноси“ в памет на проф. Евгения Мицева бе официално представена

0
57



Книгата „Митове. Фолклор. Етноси“ в памет на проф. д.ф.н. Евгения Мицева бе представена в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. 

Съставители и редактори на изданието са Владимир Пенчев, Ирина Коларска, Катя Михайлова, Райна Рождественска. Владимир Пенчев каза, че Евгения Мицева няма нужда от представяне. „Това издание е един хубав повод да си спомним за един хубав човек. Паметта е нещо, което осмисля нашия път напред“, допълни той. 

„Ще си спомним за един човек, който за мнозина беше учител, за други беше колега, за трети беше и приятел. Човек, който остана в нашите спомени и винаги ще бъде там“, каза още той. 

„Ако трябва да се каже с три думи нещо за Жени – поколения могат да работят по това, което тя е оставила след себе си в много области, в които е пионер. Тя беше много раздаващ се човек, обясни още тя. И третото – много добър човек. „Бяхме много щастливи да работим с Жени“, каза Райна Рождественска. Определи я и като много красив човек. „Тя беше наистина незабравим човек“, допълни тя. По думите й, една от чертите на Евгения Мицева била любознателност.

Рождественска разказа, че един от ярките й спомени е за това как Евгения Мицева поканила всичките си колеги на гости. Това не е случвало – имали сме и други шефове, и ние сме били шефове, но не се е случвало, обясни тя. 

Доц. Станой Станоев е рецензент на книгата. „Когато вървим по съдържанието на сборника, не е трудно да видим, че разностранната научна дейност на проф. Мицева принципно отразява основните области, в които тя работи“, каза той.

Катя Михайлова отбеляза, че Евгения Мицева била много добър човек и се грижела за колегите си „като майчица“, особено за по-младите. 

„Много ми е топло и мило, когато слушам да говорят така за Евгения Мицева, която беше моята майка“, каза Ирина Коларска. Много се вълнувам и много се радвам, допълни тя.

Както БТА писа, книгата съдържа текстове на близо двадесет автори, фокусирали в себе си почитта и уважението на онези, които са работили с Евгения Мицева, и на онези, които са се учили от нея. Статиите са обединени тематично в няколко раздела, предлагащи анализи в проблемните полета на митологията, демонологията и обредността, на фолклористиката, при това от различни ракурси, на трансформациите в културните и етническите специфики, на наследствата и идентичностите в етничен аспект. Обособен е и раздел, озаглавен „По пътеките на спомена“, който предлага визии за човека и учения Евгения Мицева.



Източник БТА