Китайските власти призоваха всички дипломатически мисии да премахнат знамената на Украйна и плакатите в нейна подкрепа

0
285

Китайските власти призоваха чуждестранните дипломатически мисии и международните организации в Пекин да премахнат украинските знамена и плакати в подкрепа на Украйна от фасадите си. Това съобщи днес, 16 май, агенция Киодо.

Според вестника някои чуждестранни посолства в Пекин са окачили плакати на сградите си с думи на подкрепа за Украйна. Например плакати, които казват: „Застанете с Украйна“ („Заедно с Украйна“) както на английски, така и на китайски.

Агенцията съобщава, че на 10 май китайското министерство на външните работи е изпратило известие до посолствата и международните организации, призовавайки ги да не използват сградите си за “политическа пропаганда” и “да избягват провокирането на конфликти между държавите”.

От чуждестранните мисии се изисква да следват китайския закон, каза министерството, като подчерта, че Пекин се придържа към принципа на дипломатическия имунитет съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Съобщава се, че посолствата на европейски страни и някои други страни не са отговорили правилно на искането на китайското външно министерство. По стените им продължават да висят знамена и плакати. Тези страни включват Канада, Германия и Полша, съобщи сайтът eadaily.com.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU