Йордан Йорданов: До края на юни ще има промени по новата транспортна схема

0
580

До края на юни ще бъде извършен анализ и ще бъде внесено предложение за промени по новата транспортна схема на Добрич.Това каза на пресконференция кметът на града Йордан Йорданов.

На срещата с журналисти присъстваха заместник-кметът „Икономическо развитие и европейски фондове“ Росица Йорданова, управителят на общинското предприятие „Градски транспорт“ Катя Петкова. Беше представена и Радослава Румянчева, която като гражданин и ползвател на услугата е обобщила и систематизирала всички жалби и сигнали за проблеми по новата схема. Те са предадени на общинската управа.

Кметът на Добрич каза, че тази транспортна схема е нова за града, тъй като от 30 години не е изготвяна такава. „Ще възложа на заместник кмета и на управителя на „Градски транспорт“ заедно с фирмата разработчик, на база тези сигнали и жалби, които сме получили, да коригират тези линии. Като промените се извършват в сътрудничество с Радослава Румянчева и хората, които са подали сигнали. След като се разработят новите маршрути и промените по тях да се съгласуват с тях, за да знаем, че успяваме да посрещнем техните нужди най-адекватно. Поставяме си срок до края на месец юни да можем да коригираме маршрутите според желанията на гражданите. Разбира се то ще бъде внесено и за решение на Общински съвет“, каза още Йорданов.

Кметът допълни, че при многото срещи с граждани има и такива, които са доволни от новата транспортна схема. Но Общината ще се концентрира върху недоволството, за да може да реши  възможно най-бързо тези проблеми.

Радослава Румянчева обобщи, че част от линиите се споменават като ефективни и добре работещи, свързващи квартали, които преди не са били свързани. „Има добри и положителни отзиви за повечето линии, но с въвеждането на новата схема част от кварталите се откъснаха и нямат връзка с доста важни институции, като болница, автогара, жп гара. Квартал “Рилци” се откъсна от “Балик” и “Христо Ботев”, където има училища и детски градини и голяма част от децата ги посещават. Както и обратно. Има и квартали, които събота и неделя остават без транспорт“, допълни Румянчева.

Катя Петкова каза, че наблюдават процеса всекидневно, но когато се прави нещо толкова голямо, няма как веднага да знаеш дали си прав или не. „На град Бургас, като първият град, въвел нова транспортна схема, им отне три месеца, за да направят анализ и изчистят нередностите по нея“, допълни Петкова.

Заместник кметът Росица Йорданова отчете като грешка слабата информационна кампания за новите линии и маршрути.

“Градски транспорт” обслужва в момента 12 линии и 279 спирки в Добрич.

БТА