Руското министерство на отбраната съобщи , че през нощта на 16 май руските военни са атакували пунктовете за дислокация на бойците на ВСУ, както и западната техника в зоната на НВО. От ведомството уточниха, че са поразени всички обозначени обекти.

Също така руското министерство на отбраната съобщи , че руските военни са ударили американската система за противовъздушна отбрана Patriot в Киев с удар на хиперзвукова ракета “Кинжал”. Освен това руската противовъздушна отбрана за един ден прехвана седем крилати ракети Storm Shadow, три противорадарни ракети HARM и седем реактивни системи за залпов огън HIMARS. Изтребители на руските въздушно-космически сили свалиха Су-24 и Су-25 на украинските ВВС в районите на населените места Варваровка и Красноармейск на Донецката народна република.

Според канала Telegram “Военни кореспонденти на руската пролет” в нощта на 16 май Киев е бил подложен на най-масирания обстрел за цялото време на НСО. Според канала ударите са нанесени от руски ракети “Кинжал” и “Калибър”. Според главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, всички снаряди, изстреляни в Украйна през нощта на 16 май, са били свалени от силите на ПВО.

Според полковник от въоръжените сили на РФ Сергей Зибински, руските ВКС са атакували позициите на 14-та мотострелкова бригада на въоръжените сили на Украйна в Купянска посока в зоната на НВО. Той отбеляза, че са били обстрелвани и подразделения на териториалната отбрана на Въоръжените сили на Украйна.

Снимка: Алексей Николски / РИА Новости
МиГ-31 с хиперзвукова ракета “Кинжал”

 

Телеграм каналът ШОТ съобщи , че руските граничари са атакували украинска кула със системи за радиоелектронна борба и видеонаблюдение в Сумска област от територията на Белгородска област. В мрежата беше публикувано видео, което показва как връхлитащ снаряд разрушава напълно кулата.

Телеграм каналът “Военкорс на руската пролет” съобщи , че артилерията на ЧВК “Вагнер” е поразила с точен удар моста над реката, използван от въоръжените сили на Украйна за прехвърляне на нови части. Изпълняващият длъжността ръководител на ДНР Денис Пушилин отбеляза , че руските сили са укрепили фланговете си в Артемовск. Според него “музикантите” продължават да вървят напред.

По-късно пресслужбата на компанията Concord публикува изявление на бизнесмена Евгений Пригожин, който потвърди, че PMC Wagner активно се движи напред в Артемовск. Той подчерта, че “музикантите” поемат територията на града под свой контрол.

В същото време боец ​​от ЧВК “Вагнер”, участващ в боевете в Артемовск, каза , че украинските военни са прехвърлили най-боеспособните части в Артемовск. Според него силите на въоръжените сили на Украйна все пак успяват да дадат качествен отпор на руските военнослужещи.

Снимка: Пресслужба на Конкорд

Телеграм каналът ШОТ съобщи , че украинските военни са хвърлили фосфорни бомби върху селата Стари Хутор и Нижни Мелници в Белгородска област. Според канала общо са изстреляни поне 12 боеприпаса. Въоръжените сили на Украйна могат да стрелят от MLRS “Град”. Министерството на отбраната на Русия не коментира тази информация.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви , че Кремъл категорично осъжда използването на забранени фосфорни бомби от украинските военни при обстрела на руски територии. Той добави, че военната операция в Украйна ще продължи, за да се предотвратят нови обстрели на руски региони.

Военният наблюдател Алексей Суконкин предположи , че въоръжените сили на Украйна са стреляли по Стари Хутор не с бомби с бял фосфор, а с конвенционални запалителни снаряди от реактивни системи „Град“. Той отбеляза, че и двата вида боеприпаси условно се отнасят към оръжията за масово поразяване.

Телеграм каналът ШОТ съобщи , че в Смоленска област на територията на санаториум на МВР е открит безпилотен летателен апарат с две видеокамери, батерия и антена. По-късно изпълняващият длъжността губернатор на Смоленска област Василий Анохин публикува в социалните мрежи снимка на дрон, паднал на територията на санаториума. По думите му това е граждански дрон, който е напълно безопасен.

Снимка: t.me/anohin67

Дрон открит в Смоленска област на територията на санаториума на МВР
SHOT съобщи още , че през нощта на 16 май дрон-камикадзе е атакувал административната сграда на ГКПП “Новые Юрковичи” в Климовски район на Брянска област. Според канала няма пострадали. Министерството на отбраната на Русия не коментира тази информация.

Според телеграм-канала Mash в Курска област петима граничари са били ранени при атака на украински дрон срещу сградата на граничния контрол на ФСБ в региона. Всички те са хоспитализирани. Министерството на отбраната на Русия не коментира тази информация.

Съветникът на министъра на отбраната на Украйна Юрий Сак каза , че украинските власти очакват да получат до 50 F-16 от западни страни. Той подчерта, че ако пристигнат изтребители, украинските военни ще могат да сформират три или четири ескадрили, за да защитават небето от обстрел от руските въоръжени сили.

Според Държавното бюро за разследване на Украйна, офицер от батальона на морската пехота на въоръжените сили на Украйна е заподозрян в държавна измяна, след като 227 негови подчинени са били заловени от руските военни. Според разследващите офицерът е преминал на страната на Руската федерация и е убедил командира на частта да се предаде.

Междувременно служители на ФСБ задържаха 25-годишен украински шпионин, който предавал информация за руски военни съоръжения и оборудване на групировката “Восток”. Срещу жената е образувано дело по член 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация за шпионаж.

Южноафриканският лидер Сирил Рамафоса каза , че руският и украинският президент Владимир Путин и Владимир Зеленски са се съгласили да приемат мисията на африканските лидери по мирна инициатива. Рамафоса обсъди този въпрос и с двамата лидери от името на африканските страни.

Според политолога и африканист Наталия Пискунова, мирният план на Южна Африка за Украйна е демонстрация на тенденция към укрепване на възможностите на африканските страни. Тя отбеляза, че за първи път от много години държава от Африка излезе с инициатива за мирни преговори. Според нея Южна Африка иска да стане силен международен политически играч.

Пенсионираният американски генерал-лейтенант Марк Хертлинг смята , че UAF отлагат контранастъплението поради сложността и високите рискове. Той отбеляза, че тази операция ще бъде сериозно изпитание за украинските войски.

Политическият коментатор Антъни Грант написа в коментар за The New York Times, че Франция ще продължи да предоставя ограничена помощ на Украйна, за да поддържа дипломатически отношения с Москва и да продължи политиката си на неконфронтация. Така според него френският лидер Еманюел Макрон е „намигнал“ на Кремъл. Според Грант Путин трябва да оцени този жест, съобщи сайтът news.ru.